Širi se TikTokom

Stručnjaci upozoravaju na opasni trik: Namirnice ne smijete prati na takav način

Foto: Pexels
Stručnjaci upozoravaju na opasni trik: Namirnice ne smijete prati na takav način
10.11.2024.
u 08:25
"Ne bismo trebali to raditi. Postoji jasan rizik", napomenuo je Matthew Taylor, stručnjak za sigurnost hrane
Pogledaj originalni članak

Pripremanje i kuhanje zdrave večere svakoga dana zahtijeva i vrijeme i energiju. Zato se na TikToku pojavio trik koji obećava da će ovaj svakodnevni posao učiniti malo manje iscrpljujućim.

Naime, umjesto da ručno ispirete svježe voće i povrće, pustite perilicu posuđa da to obavi umjesto vas. Ovaj trik u lipnju podijelila je korisnica Lara, a video prikazuje njezinu mamu kako u perilicu posuđa stavlja voće i povrće, uljučujući slatki krumpir, mrkvu, celer, limetu, rajčicu i pitaju.
 

@larad_official This is new to me 🙃 #foryou #fyp #funny #trending #viral #clean #cleaning #cleantok #dishwasher #dishes #fruit #vegtables #mom #assyrian ♬ original sound - Lara

U perilicu dodaje i malo octa. "Mislim da će biti čistije jer toliko ljudi dodiruje proizvode", rekla je mama u isječku. Iako su mnogi ovaj trik nazvali genijalnim, stručnjaci za sigurnost hrane kažu da je trik upravo suprotno od toga, piše HuffPost. "O moj Bože, nemojte to činiti, molim vas", rekla je dr. Kimberly Baker, direktorica Programskog tima za prehrambene sustave i sigurnost na Sveučilištu Clemson u SAD-u.

Baker je rekla da sve proizvode treba oprati neposredno prije konzumiranja ili pripreme. Iako postoje prakse za čišćenje proizvoda dok putuju do vašeg tanjura, oni ipak dolaze u dodir s mnogo ruku i strojeva dok se beru, prerađuju, pakiraju i transportiraju. Nakon što stignu u trgovinu mješovitom robom ili na tržnicu, namirnice dodiruju zaposlenici, a često i kupci ako nisu unaprijed zapakirane. S druge strane, postoji rizik da se neke vrste gljivica, plijesni i patogena, od kojih nekih potencijalno mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom, zadržavaju na površini vašeg voća i povrća.

"Postoji mnogo mjesta duž tog puta ili tog sustava na kojima se proizvodi mogu kontaminirati. Ne vidimo kontaminaciju, stoga moramo dati sve od sebe kao potrošači da je smanjimo", rekla je Baker. To znači da svoje voće i povrće operete prije jela ili pripreme jer rezanje ili guljenje mogu prenijeti patogene s vanjske površine proizvoda na unutrašnjost koju jedete. Međutim, puštanje vaših proizvoda kroz ciklus ispiranja u perilici posuđa nije način da to učinite.

U stvarnosti, perilica posuđa dodatno zagađuje vaše proizvode, rekao je Matthew Taylor, stručnjak za sigurnost hrane i globalni viši menadžer savjetovanja o hrani. "Ne bismo trebali to raditi. Postoji jasan rizik", rekao je.

Općenito, površina vaše perilice posuđa prekrivena je ostacima kemikalija za čišćenje. Ako koristite sredstvo za ispiranje, vjerojatno će biti nešto ostataka u dozatoru koji će se osloboditi usred ciklusa i doći u dodir s vašim proizvodom, objasnio je Taylor. Štoviše, filter na dnu uređaja vjerojatno se ne čisti nakon svakog ciklusa, što znači da će se komadi prošlotjedne večere vrtjeti s vašim voćem i povrćem.

"Rastavite filtere i pogledajte ispod, vidjet ćete svu prljavštinu koja se nakuplja s vremenom. Zamislite da to dođe u kontakt s hranom koju ćete jesti. To nije lijepo", rekao je Taylor. Čak i ako filtar redovito temeljito ribate, još uvijek postoji mala lokva vode koja se nalazi na dnu stroja, dodala je Baker.

"Čak i ako ste očistili taj filter, dezinficirali ga, očistili unutarnju površinu, ta voda će i dalje biti kontaminirana. Samo stavljate kontaminiranu vodu na proizvode", objasnila je.

Dodavanje octa, kao što je pokazano u TikToku, također neće pomoći u dezinfekciji. Iako ubija patogene, Baker je objasnila da ocat mora biti u kontaktu s kontaminiranom površinom tako dugo, da bi bio učinkovit, da biste završili s ukiseljenim proizvodima. "Ocat je za kiseljenje. Ocat doista nije sredstvo za dezinfekciju ili čišćenje bilo koje vrste za potrošače", rekla je.

Dodatni problem je temperatura tople vode. Ne samo da to može smanjiti kvalitetu vaših proizvoda, već također može potaknuti rast patogena. "Patogeni se ne razlikuju puno od nas ljudi. Volimo vlagu. Volimo hranu. Sve te stvari također su ono na čemu patogeni trebaju rasti. Dakle, samo dodajete veliki rizik korištenjem perilice posuđa", objasnila je Baker. Da biste adekvatno očistili svoje proizvode, držite se osnova. Stavite voće i povrće pod hladnu vodu izravno iz slavine, koja izbacuje i uklanja sve kontaminante, prema stručnjacima.

Pobrinite se da voda uđe u sve kutove i pukotine, ribajući voće i povrće čistim prstima ili koristeći četku ako je potrebno, predložila je Baker. Tekuća voda je ključna. Iako neki ljudi vole prati svoje proizvode u sudoperu punom vode, njegova površina može biti još jedan izvor patogena. Osim toga, ako pomiješate voće i povrće u jednoj kupki, u biti premještate plijesni, kvasac i patogene s jednog komada proizvoda na drugi te ih se ne rješavate u potpunosti riješite, rekla je Baker. 

Nemojte se zamarati ni komercijalno dostupnim sredstvima za pranje namirnica jer njihova sigurnost i učinkovitost nisu poznati i nisu adekvatno ispitani, tvrdi američka Uprava za hranu i lijekove. Zaključak svega? Ručno čišćenje vaših proizvoda može potrajati nekoliko dodatnih sekundi, ali vrijedi. Neka vaša perilica posuđa ostane samo za prljave tanjure te pribor za jelo i ne vjerujte svemu što vidite na internetu. "Ima puno zabavnih stvari na TikToku, ali kad vidite ovakve stvari, morate se zapitati. To nije sigurno. Molim vas, nemojte to raditi", zaključio je Taylor.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.