Stručnjaci otkrili

Pripazite na namirnice koje se reklamiraju kao zdrave: Ove bismo trebali izbjegavati u širokom luku

kupovina, trgovina
Shutterstock
10.10.2024.
u 08:22

Stručnjaci su za BestLife otkrili koje proizvode biste trebali izbjegavati u širokom luku.

Trgovine su prepune namirnica koje se reklamiraju kao zdrave, no stručnjaci su otkrili koje proizvode biste trebali izbjegavati. Nikada nije bilo teže razlikovati one koje su doista zdrave od onih čiji proizvođači koriste marketinške trikove kako bi prikrili sumnjive sastojke. Namirnice u koje se dodaju različite supstance, poput šećera, soli, masti i umjetnih boja ili konzervansa, spadaju među najgoru hranu koju možete unijeti u svoj organizam. Stručnjaci su za BestLife otkrili koje proizvode biste trebali izbjegavati u širokom luku.

Povrtni čips: Roditelji često djeci nude povrtni čips umjesto 'pravog', no stručnjaci tvrde kako je većina takvih girckalica zapravo nezdrava. Većina sadrži vrlo malo stvarnog povrća. K tome, često su pržene te samim time pune kalorija i masti, ali i soli. Proces obrade uklanja većinu vlakana i hranjivih tvari koje biste dobili konzumiranjem cijelog povrća. Ako tražite zdraviju alternativu čipsu, stručnjaci preporučuju domaći pečeni čips od povrća ili jednostavno uživanje u svježem povrću s humusom.

Proteinske pločice: Ako vam je cilj ostati zdrav, u trgovini preskočite policu s proteinskim pločicama koje zdravstveni stručnjaci ubrajaju među visoko prerađene proizvode koji su bliži slatkišima s dodanim proteinima. Mnoge pločice sadrže jednako šećera kao i klasični slatkiši, a neke i umjetne zaslađivače, koji kod osjetljivih osoba mogu izazvati probavne tegobe. Proteini u njima često su niže kvalitete od proteina iz cjelovite hrane. Mnogi brendovi koriste nezdrave masti i umjetne konzervanse kako bi pločicama produžili rok trajanja.

Instant zobena kaša: Zobena kaša može biti zdrava, pomaže u snižavanju rizika od kardiovaskularnih bolesti i stabilizaciji šećera u krvi. Međutim, unaprijed pakirane ili aromatizirane instant zobene kaše često spadaju u visoko procesuirane namirnice. Mnoge sadrže velike količine nezdravih dodanih šećera, umjetnih okusa, boja i konzervansa. Sadržaj natrija također može biti iznenađujuće visok u nekim aromatiziranim pakiranjima.

Pahuljice: Još jedan proizvod koji se često reklamira kao zdrav zapravo je procesuirana hrana niske vrijednosti. Iako u osnovi sadrže određene žitarice, najčešće su pune šećera od šećerne trske ili kukuruznog sirupa, koji zna dosegnuti 11 grama po porciji. K tome, mnoga pakiranja sadrže umjetne boje i konzervanse.

Bezglutenske grickalice: Važno je razumjeti da oznaka 'bez glutena' ne znači automatski da je nešto zdravo, upozoravaju stručnjaci. Mnogi bezglutenski proizvodi su visoko obrađeni i sadrže rafinirane škrobove, koji su siromašni hranjivim tvarima i bogati jednostavnim ugljikohidratima. Osim toga, sadrže niski udio vlakana, a bogati su šećerima i nezdravim mastima koji im se dodaju za bolji okus i teksturu. Srećom, postoji niz prirodnih bezglutenskih cjelovitih namirnica, poput voća, povrća, kvinoje i smeđe riže.

Voćni sok: Iako su cijeli plodovi nesumnjivo zdravi, voćni sokovi mogu biti problematični iz nekoliko razloga. Proces cijeđenja uklanja korisna vlakna koja pomažu usporiti apsorpciju šećera, ostavljajući koncentrirani izvor voćnih šećera. Nutricionisti napominju da čaša soka često sadrži šećere iz nekoliko voćki, bez vlakana koja doprinose osjećaju sitosti. Brza apsorpcija tih šećera može dovesti do skokova razine šećera u krvi, što je posebno opasno za osobe s dijabetesom.

Konzervirano voće: Još jedan način da u organizam unosite voće, a da zapravo ne iskoristite njegove prednosti jest konzumacija konzerviranog voća, kažu stručnjaci. Takvi su proizvodi često natopljeni visokofruktoznim kukuruznim sirupom, ili još gore, umjetnim zaslađivačima poput sukraloze ili acesulfama kalija, koje nutricionisti smatraju najgorim umjetnim zaslađivačima koje treba izbjegavati.

Kruh: I na kraju, prije nego što krenete na blagajnu, pažljivo pogledajte nutritivne oznake na kruhu. Polica s kruhom u trgovini može biti vrlo zbunjujuća. Postoje prerađeni kruhovi i visoko procesuirani kruhovi, a između njih je velika razlika, kaže struka. Posebno pripazite na sastojke poput obogaćenog pšeničnog brašna, regulatora kiselosti, sojinog lecitina i 'prirodnih okusa' — svi oni ukazuju na visoko obrađeni proizvod. Umjesto toga, trebali biste birati proizvode s prepoznatljivim sastojcima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije