odlični savjeti

Trikovi za mjerenje namirnica kad nemaš vagu pri ruci

Foto: Mushaboom Studio/Unsplash
Trikovi za mjerenje namirnica kad nemaš vagu pri ruci
27.10.2024.
u 17:32
Donosimo odlične trikove kako izmjeriti namirnice kad vaga nije opcija
Pogledaj originalni članak

U većini recepata mjere će biti izražene u gramima i dekagramima, no to tebi ništa ne znači, ako u tom trenutku nemaš vagu ili mjericu, pogotovo ako ne možeš takozvanom odokativnom metodom odrediti količinu. Možda će ti pomoći naši trikovi za mjerenje namirnica. 

Koliko žlica je koliko grama? Tada na snagu obično stupa mobilni uređaj i Google koji ti pomažu odrediti koliko je žlica potrebno za oko 50 grama šećera. No tvojoj muci sada i ovdje stat ćemo na kraj jer te u nastavku čekaju pobrojene sve osnovne mjere koje će ti poslužiti kod pripreme kako slanih, tako i slatkih jela.                                       

  • 1 velika žlica brašna = oko 12 grama
  • 1 velika žlica krupice = oko 15 grama
  • 1 velika žlica krušnih mrvica = oko 15 grama
  • 1 velika žlica šećera = oko 15 grama
  • 1 velika žlica soli = oko 12 grama
  • 1 velika žlica masti = oko 20 grama
  • 1 velika žlica vode ili vina = 15 grama
  • 7 velikih žlica vode = 1 dcl vode
  • 1 kocka šećera = 5 grama
  • 1 mala čaša = 100 grama vode ili vina
  • 1 velika čaša = 200 grama vode ili vina
  • 1 L brašna = 54 dkg
  • 8 velikih žlica grožđica = oko 10 dkg
  • 10 velikih žlica samljevenih oraha,lješnjaka ili badema = 10 dkg
  • 12 velikih žlica šećera u prahu = 10 dkg

Foto: Thinkstock

Žlice i čaše prilikom mjerenja uvijek napuni samo do ruba

Važno je zapamtiti i ovo: u slučaju kada se služiš ovim prethodno pobrojanim mjerama, žlice i čaše uvijek napuni samo do ruba. Na primjer, ako u receptu piše jedna velika žlica brašna, to znači da brašno mora biti izravnato s rubom kako bi dobila potrebnu količinu. To možeš uraditi uz pomoć gornje ili tupe strane noža.

Također, pobrini se da slične suhe namirnice, kao što su i soda bikarbona i šećer, prije uporabe prosijeda se uklone grudice jer ćeš samo tako dobiti točnu mjeru. Nadalje, prilikom mjerenja masti, maslaca i margarina, pobrini se da budu sobne temperature, a nikako hladni i kruti.

Vodič kroz temperature

Ako te u receptu koji koristiš ne dočeka točno napisana temperatura pečenja, također ne trebaš očajavati. U tom slučaju obično vrijeme sljedeća pravila:

  • Vrlo lagana = 110 do 120 stupnjeva
  • Lagana = 125 do 150 stupnjeva
  • Srednje lagana = 150 do 160 stupnjeva
  • Srednja = 175 stupnjeva
  • Srednje jaka = 190 stupnjeva
  • Jaka = 205 do 250 stupnjeva
  • Vrlo jaka = 250 do 300 stupnjeva

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.