Fino i hrskavo

RECEPT DANA Najjednostavniji recept za kruh: Ne treba ga ni mijesiti!

kruh
Shutterstock
26.10.2024.
u 14:28

Ovo je izvanredan recept za bijeli kruh s fantastičnim rezultatima čak i ako ste početnik

Nakon što ga isprobate, možda više nikada nećete kupovati kruh! Za izradu ovog kruha domaćeg kruha, potrebni su vam samo, brašno, kvasac, sol i voda, a recept smo pronašli na recipetineats.com. Pomiješajte brašno, sol i kvasac, zatim dodajte toplu vodu i promiješajte. "Tijesto" će biti vrlo mokro i neuredno, potpuno neprikladno za zamijesiti – to je upravo ono što želite!

Pokrijte prozirnom folijom, a zatim ga stavite na toplo mjesto (25 – 30°C) na dva sata. Tijesto će se udvostručiti, površina će postati mjehurasta, a tijesto će biti poput želea. 30 minuta prije nego tijesto naraste, uključite pećnicu da se zagrije na 230°C. Izvadite tijesto iz posude na pobrašnjenu površinu. Bit će mokro i ljepljivo, i to je upravo ono što želite – jer ga nećete ga mijesiti! Zapravo, nećete ga ni dodirnuti rukama. Tehnika rukovanja i oblikovanja tijesta osmišljena je da se minimalizira dodavanje brašna. Manje brašna znači vlažnije tijesto što uzrokuje veće zračne džepove, prozračniji kruh i vlažniju unutrašnjost.

Koristite špatulu, nož za torte ili veliki nož, da preklopite strane tijesta tako da otprilike izgleda kao okrugli disk. Ne brinite previše o obliku – deformirat ćete ga u sljedećem koraku! Ovaj korak služi za izbacivanje zraka iz tijesta. Stavite veliki komad papira za pečenje uz tijesto, zatim ga preokrenite na papir pomoću špatule tako da su šavovi iz prethodnog koraka okrenuti prema dolje, a glatka strana okrenuta prema gore. Gurnite tijesto prema sredini, a zatim ga kratko oblikujte u okrugli ili blago ovalni oblik. Ne brinite previše o urednom obliku, ovaj kruh treba biti rustikalan!

Ako imate, u pećnicu možete staviti lonac ili posudu od lijevanog željeza i ugrijati je unutra. No, nije potrebno. Ako ste tako radili, izvadite vruć lonac iz pećnice, zatim pomoću papira podignite tijesto i stavite ga u lonac, te stavite poklopac. Pecite 30 minuta s poklopcem (to stvara efekt pare, omogućujući kruhu da naraste dok se peče prije nego što kora očvrsne), a zatim 12 minuta bez poklopca kako bi se korica zapekla i postala hrskava. Ako ga pečete u drugačijoj posudi, postupak je isti. Ohladite kruh 10 minuta prije nego ga narežete. Ovo je važno, kako bi središte kruha završilo s pečenjem, jer ako ga prerežete prerano, djelovat će pomalo sirovo. Potrebno je malo strpljenja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije