Koje voće najviše deblja

Upravo sada im je sezona

Upravo sada im je sezona
09.10.2024.
u 20:55
Umjerena i uravnotežena konzumacija voća i povrća ključna je za održavanje dobrog zdravlja.
Pogledaj originalni članak

Premda su voće i povrće neupitno bogati vitaminima, mineralima i vlaknima, važno je obratiti pažnju na količine, posebno kad je riječ o voću koje sadrži prirodne šećere. Prekomjerna konzumacija, iako naizgled zdrava, može imati neželjene posljedice, upozorava nutricionistica dr. Veroslava Stanković.

Preporučena dnevna doza voća iznosi oko 200 grama, što osigurava dovoljan unos esencijalnih nutrijenata i vlakana, tvrdi dr. Stanković. Kada je riječ o svježe cijeđenim sokovima, optimalna dnevna količina je između 120 i 150 mililitara. Više od toga može rezultirati unosom većih količina šećera nego što je preporučeno.

S druge strane, povrće bi trebalo zauzimati znatno veći dio naše prehrane – preporuča se unositi najmanje 400 grama dnevno, raspoređenih u četiri porcije. Povrće ne sadrži šećere, ali je bogato mineralima i dijetalnim vlaknima koja su ključna za probavno zdravlje i regulaciju razine šećera u krvi. Prekomjeran unos šećera, čak i iz prirodnih izvora, može dovesti do poremećaja u regulaciji glukoze, što dugoročno povećava rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Šljive, kruške, grožđe

Voće poput šljiva i grožđa poznato je po visokom udjelu šećera, dok lubenica, iako se čini manje slatkom, ima viši glikemijski indeks od dinje. Dinja, iako sadrži manje vode, nutritivno je bogatija.

Neka voća, poput šljiva i krušaka, teže se probavljaju zbog visokog sadržaja vlakana, no vrlo su korisna za zdravlje. Marelice i breskve bogate su beta-karotenom i fitonutrijentima, dok bobičasto voće – poput kupina, malina i jagoda – sadrži obilje hranjivih tvari koje jačaju imunitet i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Zaključak je jasan: umjerena i uravnotežena konzumacija voća i povrća ključna je za održavanje dobrog zdravlja, no pritom je važno voditi računa o količinama i vrstama voća kako bismo izbjegli prekomjeran unos šećera.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.