Nezaobilazne u hladnijim mjesecima

Vanilin kiflice koje se tope u ustima

Foto: Shutterstock
Vanilin kiflice koje se tope u ustima
30.11.2024.
u 18:43
Vanilin kiflice od orašastih plodova spadaju među najomiljenije blagdanske sitne suhe kolače
Pogledaj originalni članak

Suhi kolači i keksi od prhkog tijesta nezaobilazni su u hladnijim mjesecima, a posebno kad se bliže blagdani i obiteljska druženja. Vanilin kiflice od orašastih plodova spadaju među najomiljenije blagdanske sitne suhe kolače, piše skuhaj.hr.


Sastojci:
250 g glatkog brašna
prstohvat soli
230 g maslaca
90 g šećera u prahu
100 g mljevenih oraha (možete koristiti i lješnjake ili bademe)
2 žličice ekstrakta vanilije
80 g šećera u prahu
1 mahuna vanilije


Izmiksajte brašno, sol, hladan maslac narezan na kockice, šećer u prahu, mljevene bademe i ekstrakt vanilije. Miksajte nastavcima za tijesta dok se ne formira mrvičasta smjesa, otprilike dvije minute. Ako je tijesto previše mrvičasto, dodajte jednu do dvije žlice mlijeka. Naravno, možete sve možete brzinski odraditi i rukama.

Tijesto zamotajte u plastičnu foliju pa ga stavite u hladnjak na barem sat vremena. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite dva veća lima obložena papirom za pečenje. Od tijesta odvojite kuglicu težine 15 g, dlanovima je razvaljajte i oblikujte kiflice. Ponovite postupak s preostalim tijestom i poslažite na lim za pečenje.

Pecite 12 do 15 minuta, ovisno o veličini kiflica, dok rubovi ne porumene. Ostružite mahunu vanilije; umjesto nje možete koristiti i vanilin šećer. U multipraktiku pomiješajte vaniliju i šećer u prahu. Pospite šećer u prahu preko toplih vanilin kiflica. Pričekajte da se ohlade, a zatim ih ponovno pospite šećerom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.