NEMOJTE RISKIRAT

Vozači pripazite! Njemačka uvodi nova pravila za zimske gume, prijeti opaka kazna

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Vozači pripazite! Njemačka uvodi nova pravila za zimske gume, prijeti opaka kazna
30.08.2024.
u 07:40
Kazna za korištenje M+S guma je 60 eura, a u slučaju prometne nesreće raste sve do 120 eura te je i upitno koliku štetu će pokriti osiguranje.
Pogledaj originalni članak

Od početka listopada 2024. godine, Njemačka uvodi nove propise vezane uz zimsku opremu vozila. Prema najnovijim informacijama koje je objavio HAK, gume s oznakom M+S (Mud + Snow) više neće biti dovoljne za vožnju tijekom zimskih uvjeta.

Ove gume, koje su prethodno bile priznate kao zimske, više neće imati status zimskih guma, a vožnja s njima bit će kažnjavana.

Od 1. listopada, samo će gume s simbolom Alpine (planina s tri vrha i pahuljom) na boku biti priznate kao prikladne za zimske uvjete. Simbol M+S zamijenjen je znakom Alpine 2018. godine, a prijelazno razdoblje za prilagodbu istječe krajem rujna 2024. godine. Ako posjedujete gume koje nose isključivo oznaku M+S i nemaju Alpine simbol, nećete ih moći koristiti za nadolazeću zimsku sezonu u Njemačkoj.

Kazne za korištenje samo M+S guma iznose 60 eura, dok u slučaju prometne nesreće mogu narasti do 120 eura. Također, osiguranje možda neće pokriti sve troškove štete uzrokovane nedostatkom odgovarajućih zimskih guma, kako ističe ADAC.

Ako planirate putovanje u Njemačku, važno je da se pripremite na ove promjene i provjerite stanje svojih guma kako biste izbjegli kazne i moguće probleme s osiguranjem.

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.