Zdrave namirnice mogu načiniti štetu vašem organizmu ako ih jedete u pogrešno vrijeme. Uz ove savjete naučite koju je hranu bolje jesti ujutro, popodne i u večernjim satima kako biste iskoristili njezin maksimum, donosi zadovoljna.hr.
1. TAMNA ČOKOLADA
ISPRAVAN IZBOR Ako jedete za doručak:
Konzumacija nekoliko kockica tamne čokolade za doručak osigurat će tijelo s antioksidantima koje smanjuju posljedice starenja i koje su dobre za vaše srce.
POGREŠAN IZBOR Ako jedete kroz cijeli dan:
Ako jedete više od 25 grama tamne čokolade po danu, tijelo će pretvoriti višak čokolade u masne naslage.
2. MESO
ISPRAVAN IZBOR Ako jedete za ručak:
Meso je odličan izvor bjelančevina i željeza koji opskrbljuje sve stanice u tijelu s kisikom, zbog čega se smanjuje mogućnost od vrtoglavica i dobivanja drugih bolesti.
POGREŠAN IZBOR Ako jedete za večeru:
Da bi se meso probavilo, potrebno je oko pet sati. Konzumacija mesa prije odlaska u krevet narušit će rad probavnog sustava, te omesti san.
3. ORAŠASTI PLODOVI
ISPRAVAN IZBOR Ako jedete za ručak:
Ako pojedete 30 grama orašastih plodova za ručak (otprilike jednu šaku) tijelo ćete opskrbiti s omega 3 masnim kiselinama koje reguliraju krvni tlak, održavaju elasticitet krvnih žila i blagotvorno djeluju na pluća.
POGREŠAN IZBOR Ako jedete za večeru:
Orašasti plodovi su puni masti i kalorija, pa bi konzumacija ovog voća u kasnim večernjim satima mogla pridonijeti debljanju.
4. NARANČE
ISPRAVAN IZBOR Ako jedete za zajutrak:
Konzumacija ovog citrusnog voća odmah nakon buđenja i na prazan želudac može izazvati želučane kiseline ili alergijske reakcije.
POGREŠAN IZBOR Ako jedete za međuobrok:
Nemojte izbjegavati naranče! Ovo voće potiče rad probave, ubrzava metabolizam, te sagorijevanja masnih naslaga.
5. TJESTENINA
ISPRAVAN IZBOR Ako jedete za doručak ili ručak:
Tjestenina od durum pšenice ima visoki postotak prehrambenih vlakana koji poboljšavaju rad probave, ali i čišćenje tijela od toksina.
POGREŠAN IZBOR Ako jedete za večeru:
Tjestenina se često služi s umacima na bazi mesa čime postaje kalorijska bomba. Ovakve obroke bolje je izbjegavati za večeru, odnosno birati namirnice bogate nutrijentima, a siromašne kalorijama.
6. RAJČICE
ISPRAVAN IZBOR Ako jedete ujutro:
Organske kiseline u rajčicama pridonose regulaciji rada želuca i gušterače, te potiče rad probave.
POGREŠAN IZBOR Ako jedete navečer:
Velike količine oksalne kiseline mogu narušiti rad metabolizma, odnosno poremetiti ravnotežu soli i vode u organizmu. Konzumacija rajčica u večernjim satima može izazvati napuhanost organizma.
7. KRUMPIR
ISPRAVAN IZBOR Ako jedete za doručak:
Krumpir je bogat mineralima, a njegov škrob snižava razine kolesterola u krvi.
POGREŠAN IZBOR Ako jedete za ručak i večeru:
Krumpiri imaju dva do tri puta više kalorija od ostalog povrća, pa bi trebali jesti ovu namirnicu u vrlo umjerenim količinama. Saznajte ovdje koje su tri najveće greške koje radimo s krumpirom.
8. JABUKE
ISPRAVAN IZBOR Ako jedete ujutro:
Pektin u kori jabuka potiče rad crijeva, pa se preporučuje konzumirati tijekom jutra.
POGREŠAN IZBOR Ako jedete navečer:
Konzumacija jabuka povećava količinu kiseline u želucu što može dovesti do neugodnog osjećaja kod ljudi koji imaju osjetljivu ovojnicu ovoga organa. Uz to, pektin je teško probaviti, a osobito u večernjim satima.
9. SIR
ISPRAVAN IZBOR Ako jedete ujutro:
Jedete li sir u umjerenim količinama te u jutarnjim satima, on može spriječiti nadutost organizma, te spriječiti dobivanje kilograma.
POGREŠAN IZBOR Ako jedete navečer:
Sir se teško probavlja, pa može omesti san ako ga jedete u večernjim satima.
10. ŠEĆER
ISPRAVAN IZBOR Ako jedete ujutro:
Kalorije od šećernih proizvoda lakše je potrošiti ako slatke namirnice jedete u jutarnjim satima.
POGREŠAN IZBOR Ako jedete navečer:
Šećer ometa probavu i san, a može dovesti i do debljanja. Svakako bi trebalo ograničiti njegov unos, te ga izbjegavati u večernjim satima.