Intervju: Stjepan Dujo, aktualni gradonačelnik Novog Travnika i kandidat za novi mandat

Cilj nam je povećati investicije i resurseu Novom Travniku u idućim godinama

Cilj nam je povećati investicije i resurseu Novom Travniku u idućim godinama
23.09.2024.
u 15:24
Politika jednakih prilika i pravde osigurava da svi građani mogu aktivno sudjelovati u razvoju zajednice
Pogledaj originalni članak

Novi Travnik, grad u kojemu se u praksi pokazuje koliko je strateško planiranje razvoja važno u pogledu podizanja životnog standarda, modernizacije infrastrukture, ali i privlačenja investicija, ima značajne potencijale nastavka gospodarskog rasta. O temama trenutačnog stanja, ali i vizije bliske budućnosti razgovarali smo s aktualnim gradonačelnikom Stjepanom Dujom, koji na ovim lokalnim izborima od građana traži povjerenje za još jedan mandat.

- Novi Travnik je u posljednje četiri godine postao uzor u stvaranju održivog razvoja i pozitivnih promjena. Trud i rad koje smo uložili vidljivi su u svakom segmentu života našeg grada, a jedan od ključnih pokazatelja našeg uspjeha je “#6na25”, to je ujedno i ovogodišnji slogan, koji simbolizira rast proračuna za 19 milijuna. Ovaj napredak nije rezultat slučajnosti, već odlučnog angažmana, strateškog planiranja i neumornog rada, ne samo mene kao gradonačelnika nego i cijelog moga tima - ističe Stjepan Dujo.

Večernji list: Kandidat ste za novi mandat na čelu Grada Novog Travnika na ovim lokalnim izborima. Koje su ključne poruke kojima ćete se voditi tijekom predizborne kampanje?

- U posljednje četiri godine Novi Travnik je postao uzor u stvaranju održivog razvoja i pozitivnih promjena. Trud i rad koje smo uložili vidljivi su u svakom segmentu života našeg grada, a jedan od ključnih pokazatelja našeg uspjeha je “#6na25”, to je ujedno i ovogodišnji slogan koji simbolizira rast proračuna za 19 milijuna. Ovaj napredak nije rezultat slučajnosti, već odlučnog angažmana, strateškog planiranja i neumornog rada, ne samo mene kao gradonačelnika nego i cijelog moga tima.

Kroz ovu transformaciju Novi Travnik je postao ekonomski održiv, s infrastrukturnim razvojem. Unaprijedili smo kvalitetu života naših građana. Uložili smo značajna sredstva u modernizaciju infrastrukture, izgradnju novih i unaprjeđenje postojećih objekata. Osim ekonomske i infrastrukturne transformacije, posebnu pozornost posvećujemo društvenoj uključivosti. U Novom Travniku svaka osoba, bio to Bošnjak, Hrvat ili Srbin, ima jednake prilike za razvoj i napredak. Naša politika jednakih prilika i pravde osigurava da svi građani mogu aktivno sudjelovati u razvoju zajednice i imati koristi od njezinih dostignuća.

Naša vizija budućnosti je jasna. Nastavit ćemo s provedbom strategija koje će omogućiti nastavak rasta i razvoja. Cilj nam je ne samo održati već i povećati investicije i resurse u idućim godinama, s posebnim naglaskom na održivost, inovacije i kvalitetu života naših građana.

Večernji list: Kakve su prve reakcije na terenu? Vjerujete li kako će vam građani Novog Travnika ponovno ukazati povjerenje?

- U protekle četiri godine proveo sam značajan dio svog vremena na terenu, aktivno komunicirajući s građanima Novog Travnika. Tijekom tih razgovora imao sam priliku čuti različite povratne informacije, uključujući pohvale i korisne prijedloge. Svjestan sam da nije uvijek moguće zadovoljiti sve potrebe i očekivanja, no nastojali smo pronaći ravnotežu i odgovarati na izazove s kojima smo se suočavali. Posebno sam ponosan na to što nijednom nisam čuo optužbu da smo nešto obećali, a nismo ispunili. Naša strategija bila je usmjerena na konkretna djela i rezultate, a ne na prazna obećanja. Uvijek smo se trudili da naše akcije budu u skladu s našim riječima jer vjerujemo da su djela ta koja najbolje govore o našem trudu i predanosti.

Večernji list: U proteklom mandatu napravljeni su toliko potrebni iskoraci kada govorimo o radu javne uprave, odnosu prema gospodarstvu, infrastrukturi... Što biste izdvojili kao najveća postignuća u posljednje četiri godine?

- Kad imate veliki broj projekata, koji su uz to i kapitalni, teško je izdvojiti jedan. Određeno vrijeme nosili smo epitet najvećeg infrastrukturnog gradilišta na području SBŽ-a, a vjerojatno i šire. Ali, svakako, rekonstrukcija glavne gradske prometnice jedna je od stavki koje nas čine ponosnima. Tim projektom grad je primio druge – bolje obrise. Naravno, tu je i obnova gradskog bazena, koji je danas na ponos svakog stanovnika našeg grada i jedini gradski bazen u SBŽ-u. Nabavili smo strojeve za rad javnim poduzećima. Nekima je to prva modernizacija nakon 20 godina.

Svakoj ustanovi od javnog značaja posvećena je posebna pozornost. Ne smijem zaboraviti spomenuti i kako smo jedini u županiji koji isplaćujemo svim rodiljama, bez iznimke, jednokratno 1000 KM.

Što znači da, uz potporu Vlade FBiH, majka u Novom Travniku dobije 2000 KM. Uveli smo praksu isplate stipendija svim studentima, za što godišnje izdvojimo gotovo 200.000 KM. Mnogo je toga što nas čini ponosnima.

Večernji list: Kakve su daljnje razvojne mogućnosti Novog Travnika? Na koje bi prioritete trebalo usmjeriti pozornost u idućem razdoblju?

- Infrastruktura je zaista u lošem stanju zbog dugogodišnje zanemarenosti. Nažalost, na pročeljima zgrada i dalje su vidljive posljedice rata. To su gorući problemi s kojima smo se uhvatili ukoštac, no nešto što je zanemarivano desetljećima ne možemo riješiti za nekoliko mjeseci ili nekoliko godina. To su zahtjevni projekti, za rješavanje problema s pročeljima moramo imati i uključenost građana i slično. Mnogo toga je urađeno, ali ima posla ispred nas. Također, fokus u idućem mandatu je na dodatnom jačanju kapaciteta vodoopskrbe. Ljeto iza nas bilo je izazovno, Gradski vodovod nije imao problem, no lokalni jesu i želimo i njima pomoći.

Večernji list: Suradnja s drugim lokalnim samoupravama, europski put zemlje, ali i sudjelovanje u projektima prekogranične suradnje..., sve su ovo procesi koji mogu donijeti nove vrijednosti Novom Travniku. Što, zapravo, europske integracije donose lokalnoj samoupravi?

- Novi Travnik je u posljednje četiri godine obnovio davno zapostavljena prijateljstva, ali i uspostavio nova s gradovima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije. Ovo nije samo simbolično, kroz projekte prekogranične suradnje država, primjera radi RH – BiH, realiziraju se zajedničke ideje. Kako smo grad prijatelj i s Osijekom, upravo nam oni mogu biti strateški partneri u povlačenju novca iz EU fondova, a poznato je kako je otvaranjem pregovora BiH s EU-om stvorena mogućnost pristupa većem broju spomenutih izvora financiranja, a upravo Grad Osijek može biti primjer, svijetla točka svim gradovima kako se kapitaliziraju ta sredstva. Tako da, mogućnosti su brojne, mi smo stvorili temelje i vrijeme je da počnemo s realizacijom.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.