Coca-Cola lani imala osjetno veće prihode zahvaljujući većim cijenama

Coca-Cola lani imala osjetno veće prihode zahvaljujući većim cijenama
14.02.2023.
u 19:29
Pogledaj originalni članak

Američki prehrambeni div Coca-Cola izvijestio je u utorak o znatno većem prihodu u četvrtom tromjesečju 2022. godine zahvaljujući podignutim cijenama koje su nadoknadile skromno povećanje prodaje.

U razdoblju od listopada do prosinca neto operativni prihod Coca-Cole porastao je sedam posto, na 10,13 milijardi dolara, poduprt 12-postotnim povećanjem cijena. Obujam prodaje koncentrata porastao je dva posto.

Organski prihod poskočio je 15 posto, dok se obujam prodaje smanjio jedan posto zbog obustave poslovanja u Rusiji koje je zasjenilo snažan rast u Brazilu, Indiji, Velikoj Britaniji i Meksiku.

U takvim je uvjetima prodaja u skupini tržišta u razvoju i onih u nastajanju smanjena za nekih dva posto.

Neto dobit smanjila se u četvrtom tromjesečju 16 posto, na 2,03 milijarde dolara ili 47 centi po dionici. Kada se isključe jednokratne stavke, usporediva dobit po dionici iznosila je 45 centi, kao i u posljednjem tromjesečju 2021.

Coca-Cola je s PepciCom gotovo uspostavila duopol na globalnom tržištu gaziranih pića pa je bez većih teškoća podigla cijene u proteklih nekoliko kvartala kako bi amortizirala više troškove prijevoza, robe i rada.

U listopadu upozorili su na naznake da inflacija uzima sve veći danak na kupovnoj moći građana, posebno u Europi, koji se pojačano okreću jeftinijim markama sokova i flaširane vode.

U ovoj godini Coca-Cola očekuje sedam do osam posto veći organski prihod. Usporediva dobit pod dionici trebala bi porasti četiri do pet posto prognoziraju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.