Čokoladne kocke s jabukama su jedan super sočni čokoladni kolač u kojem se iznenađujuće dobro spaja jabuka i čokolada.
Ovo je također savršen način da utrošite jabuke koje je zub vremena već lagano načeo i ustvari ne znate što bi s njima, jer se to u ovom kolaču neće niti malo osjetiti. Upravo su jabuke te koje će dati potrebnu sočnost ovom kolaču. Samo ih lijepo narežite, skuhajte i pomiješajte sa ostalim sastojcima. Upravo savršeno!
POTREBNO: (sve se mjeri na istu mjernu posudu do određene oznake u mililitrima!)
Za biskvit:
5 jaja
200 ml šećera
400 ml brašna
200 ml ulja
100 ml kakaa
100 ml čokolade u prahu
1 prašak za pecivo
1 žlica ruma
Za kremu:
4-5 jabuka
150 ml šećera
100 ml vode
200 g maslaca
150 g čokolade za kuhanje
Za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
3 žlice ulja
PRIPREMA:
- Za biskvit miksati jaja sa šećerom, dodati ulje, brašno, kakao, čokoladu u prahu, prašak za pecivo i rum. Biskvitnu smjesu rasporediti u lim za pečenje srednje veličine. Stranice lima nauljiti i pobrašniti, a na dno staviti papir za pečenje kako bi se biskvit lakše iskrenuo iz lima nakon pečenja. Peći u pećnici na 180 C 30 min. Još topli biskvit iskrenuti iz lima, ohladiti i prerezati na pola. Jedan dio biskvita će biti podloga, a drugi dio biskvita izmrvite rukama na što sitnije komadiće.
- Za kremu narežite oguljene jabuke pa ih skuhajte sa vodom i šećerom. Dovoljno je par minuta jer jabuke brzo omekšaju. Vruće i mekane jabuke usitniti štapnim mikserom u kašu ili to napraviti u blenderu. Odmah dodati maslac izrezan na komadiće i natrganu čokoladu, pa dobro promiješati kako bi se sve dobro sjedinilo. Dodati sada izmrvljeni dio biskvita i sve dobro izmiješajte.
- Donji dio biskvita staviti na pladanj, poškropiti ga mlijekom pa preko toga rasporediti kremu.
- Preko kreme rasporediti glazuru koja se napravi tako da se u lončiću otopi čokolada sa maslacem i uljem.
Ohladiti i rezati na kocke proizvoljne veličine.