nakon poplava i odrona

Danas odluka: Hoće li zbog katastrofe lokalni izbori biti odgođeni

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Danas odluka: Hoće li zbog katastrofe lokalni izbori biti odgođeni
05.10.2024.
u 10:26
Sigurno je da se izbori neće moći održati u određenim lokalnim zajednicama i područjima koja su na udaru poplava, no i dalje je otvoreno pitanje hoće li se moći održati u drugim krajevima
Pogledaj originalni članak

Uslijed katastrofalnih poplava i odrona koji su pogodili niz područja u BiH, a osobito širi prostor sjevera Hercegovine i središnje Bosne, upitno je održavanje lokalnih izbora koji se, u skladu s utvrđenim planom, trebaju održati u nedjelju. Središnje izborno povjerenstvo u petak je održalo izvanrednu sjednicu na kojoj je zaključilo kako će danas donijeti odluku o održavanju izbora o poplavljenim područjima na osnovi informacija relevantnih institucija. No, sigurno je, a to se moglo čuti na sjednici, da se izbori neće moći održati u određenim lokalnim zajednicama i područjima koja su na udaru poplava, no i dalje je otvoreno pitanje hoće li se moći održati u drugim krajevima koji nisu pogođeni poplavama.

Niz pitanja

Vlado Rogić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, za Večernji list potvrdio je kako se konstantno prikupljaju informacije s terena, naglasivši da postoji niz otvorenih pitanja, ali i specifičnih primjera u kojima je, recimo, izborni materijal sačuvan, ali su prometnice uništene. No, jasno je kazao kako za Jablanicu jednostavno nema smisla održavati izbore u nedjelju, dok će se za ostale sredine vidjeti i donijeti odluka tijekom današnjeg dana. Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Irena Hadžiabdić uputila je na činjenicu da je u nekoliko općina i gradova situacija alarmantna, a najteže je u Jablanici, kao i u Konjicu.

- Procijenit ćemo je li ugrožen birački materijal, je li ugrožen transport biračkog materijala, biračka mjesta i mogu li birači te svi zainteresirani i promatrači uopće doći do tih biračkih mjesta - kazala je ona, napomenuvši kako će se odluke donositi za određene izborne jedinice, ali da će izbora biti u većem dijelu BiH. Međutim, neki drugi članovi SIP-a naglasili su kako je jasno da se u nekim izbornim jedinicama neće moći održati izbori, ali i da je pitanje hoće li se moći održati u drugim krajevima koji nisu pogođeni poplavama.

Tijekom petka mogle su se čuti različite informacije o toj temi, no javnost je konsenzualna glede cjelokupne situacije te je sklona opciji odgađanja izbora s obzirom na to da se u mnogim mjestima i dalje traga za nestalima, domovi su uništeni, veze prekinute...

Ove je nedjelje točno u 7 sati, otvaranjem biračkih mjesta u 142 grada odnosno općine u BiH, kao i Distriktu Brčko, trebao biti označen početak najvažnijeg dana u političkom životu jedne zemlje, festival demokracije, kako politički analitičari vole označavati dan u kojem žitelji koriste svoje ustavno pravo da biraju, ali i budu birani. Međutim, zbog navedenih razloga trenutačno je upitno hoće li izborni proces moći biti proveden.

Ove bi se nedjelje trebali birati vijećnici, načelnici, gradonačelnici..., njih ukupno 3342, a koji će u iduće četiri godine krojiti politike lokalnih samouprava, utjecati na svakodnevne odluke i životno važne teme. Samo navedeni opis jasno govori o tomu koliki je značaj lokalnih izbora, procesa o kojem će ovisiti mnogo toga u jednoj općini ili gradu, ali i četvrti i ulici... - infrastruktura, javne usluge, društveni procesi, definiranje rješenja za probleme stanara... Sve navedeno na dnevnom je redu, no, uslijed ustavnih specifičnosti Bosne i Hercegovine, postojanja većeg broja nacionalno mješovitih zajednica, kao i neriješenih pitanja iz ne tako davne prošlosti, lokalni izbori uvelike nadmašuju lokalne teme.

Često su tu prisutne i one od nacionalnog značaja, a to i ne čudi s obzirom na to da nacionalna zastupljenost u višenacionalnim lokalnim samoupravama ima izravan odjek na definiranje politika i strategija, realizaciju projekata, provedbu procesa od suštinskog značaja. Međutim, analizirajući predizbornu kampanju, analitičari su uočili nekoliko specifičnih detalja koji ove lokalne izbore u neku ruku izdvajaju od prethodnih, a najočitiji element je nešto veći fokus na temama od lokalnog značaja, ali i smanjen stupanj emocija koje su do sada krasile sve izbore, što se pak objašnjava i izostankom nekih značajnih međunacionalnih previranja i kriza. Ipak, promatrajući nastupe kandidata, sučeljavanja i prepirke u medijima, moguće je i dalje uočiti trend u kojemu se protukandidate pokušava osporiti na osobnoj razini.

Što se sve bira

Broj kandidata na ovim izborima nešto je veći od 26.000, a u nedjelju će tražiti povjerenje građana BiH s pravom glasa, koja su 3,400.204, uključujući 44.789 birača koji glasuju izvan BiH.

Građani BiH bi u okviru lokalnih izbora imali mogućnost utjecati na izbor 3200 vijećnika i 142 gradonačelnika/načelnika. Izbori su, kao što je poznato, raspisani za 58 općinskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 53 skupštine općina u Republici Srpskoj, 111 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, 10 skupština gradova u Republici Srpskoj, 31 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Distrikta Brčko BiH. Istodobno, lokalni izbori bili bi specifični i uslijed činjenice da je na njima, u okviru jednog manjeg broja biračkih mjesta, predviđena i upotreba novih tehnologija: autentifikacija birača i transmisija rezultata na 165 biračkih mjesta unutar 11 gradova i općina, optički skeneri na 145 biračkih mjesta u sedam gradova i općina, biometrijska identifikacija i autentifikacija birača na 138 biračkih mjesta u Distriktu Brčko te kamere na 10 biračkih mjesta unutar pet gradova i općina. Uz to, promjene su uvedene i u pogledu načina zaokruživanja kandidata u okviru jedne liste te se, ako bi birač označio više od tri kandidata na jednoj listi, smatra da je ta lista dobila jedan važeći glas u svrhu raspodjele mandata, dok se preferencijalni glasovi s liste smatraju nevažećima. Odnosno glas ide isključivo stranci.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.