Nadležnima proslijeđene 42 prijave

Djeca "plavi telefon" pozivaju zbog depresije i suicidalnih misli

Djeca "plavi telefon" pozivaju zbog depresije i suicidalnih misli
23.09.2024.
u 10:44
Pogledaj originalni članak

Djeca i mladi najčešće pozivaju savjetodavnu liniju "plavi telefon" kako bi razgovarali o strahu, anksioznosti, depresiji te suicidalnim mislima.

"Za pomoć i podršku nam se najčešće obraćaju djeca i mladi uzrasta od 14 do 19 godina, a javljaju se kako bi razgovarali o problemima s mentalnim zdravljem, pri čemu su i dalje najzastupljenije teme strah i anksioznost, depresija te suicidalne misli i ideje", istakla je Maja Kovačević, koordinatoricaa "plavog telefona", za "Nezavisne".

Pored mentalnog zdravlja, česta tema razgovora, kako kaže, su nasilje i zlostavljanje, pri čemu je najzastupljenije nasilje u obitelji i nasilje putem interneta. 400-500 propuštenih poziva "Isto tako, djeca i mladi često se obraćaju kako bi razgovarali o odnosu s roditeljima, o partnerskim odnosima, kao i o poteškoćama na koje nailaze u prijateljskim odnosima. Također, često su nas pozivali i roditelji kako bi razgovarali o poteškoćama s kojima se njihova djeca suočavaju, kao što je anksioznost, vršnjačko nasilje te kako bi se informirali o praksama odgoja djece", kazala je ona.

Savjetnici "plavog telefona" odgovorili su na 4.800 poziva i 1.460 upita putem elektronskog savjetovanja, u prvih osam mjeseci 2024. godine. Važan podatak jeste i to da su nadležnim institucijama, policijskim upravama, centrima za socijalni rad i ombudsmanima za dječja prava proslijeđene ukupno 42 prijave sumnji na nasilje i suicid kojima je obuhvaćena 51 osoba. "Također, važno je napomenuti da u 2024. godini nije odgovoreno na 3.400 poziva koji su bili nakon radnog vremena 'plavog telefona', što bi značilo da svaki mjesec imamo oko 400-500 propuštenih poziva", istaknula je Kovačevićeva.

S druge strane, kako kaže, u toku 2023. godine, savjetnici "plavog telefona" su odgovorili na ukupno 14.978 poziva i 2.933 upita putem e-savjetovanja, dok je nadležnim institucijama proslijeđeno 56 prijava sumnji na nasilje i suicid kojima je obuhvaćeno 26 djevojčica, 22 dječaka, 30 žena i četiri muškarca. Aktivnosti plavog telefona "Kada je u pitanju povećanje ili smanjenje broja razgovora početkom tmurnih dana, za sada nisu primjetne nikakve promjene u broju razgovora", zaključila je ona.

Uslugu 'plavi telefon' pokrenulo je Udruženje "Nova generacija" iz Banja Luke 2013. godine. "Do danas je zaprimljeno preko 66.700 poziva, preko 7.900 upita putem chat savjetovanja te je nadležnim institucijama upućeno preko 250 prijava sumnji na nasilje nad djecom i odraslim osobama", istakli su iz "plavog telefona".

Prilikom zvanja, kako dodaju, nije potrebno ostavljati osobne podatke, a zahvaljujući suradnji s kompanijom "M:tel", svi pozivi su besplatni, bez obzira na mrežu iz koje osobe pozivaju. Također, važno je naglasiti da su sve aktivnosti "plavog telefona" podržane te da se provede u suradnji s UNICEF-om u Bosni i Hercegovini.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.