Sve se može: od uspješne odbojkašice do magistre farmacije

Dugogodišnja odbojkašica Banje Luke Volley, 25-godišnja Jelena Šakotić iz Dervente, dokaz je kako sport i obrazovanje idu zajedno

Dugogodišnja odbojkašica Banje Luke Volley, 25-godišnja Jelena Šakotić iz Dervente, dokaz je kako sport i obrazovanje idu zajedno
06.11.2022.
u 08:41
Pogledaj originalni članak

Dvadesetpetogodišnja Dervenćanka Jelena Šakotić, inače dugogodišnja odbojkašica Banje Luke Volley, nakon završetka fakulteta u Banjoj Luci postala je magistra farmacije, pišu Nezavisne novine.

Na početku sezone Jelena je dobila nagradu za najboljeg libera Balkanskog kupa održanog u gradu na Vrbasu. Članica jedne od najboljih bh. ekipa za Nezavisne je naglasila kako joj je na prvom mjestu uvijek bilo obrazovanje, ali da nikada nije bilo upitno hoće li igrati odbojku.

- Još u osnovnoj školi počela sam trenirati odbojku u OK Derventa. Nakon završetka srednje škole odlučila sam se za upis Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci, studijski program farmacija. Nije bilo upitno hoću li nastaviti s odbojkom pa sam potražila klub u Banjoj Luci i odlučila se za Banju Luku Volley- kaže Jelena Šakotić.

Trenirati, igrati odbojku i istodobno učiti zahtijevalo je mnogo odricanja, ali i fizički napor. Ipak, uz dobru organizaciju i želju sve se može stići navrijeme.

- Odlazak na trening nakon napornog dana i učenja predstavlja fizički napor, ali je s druge strane razdoblje kad zaboravim na ispite i druge obveze. Možda i ne bih uspjela da nisam imala ta dva sata dnevno, kada skrenem misli i promijenim fokus. Smatram kako se uz dobru organizaciju obveza i slobodnog vremena uvijek nađe vremena za trening i ekipu - ističe libero Banjolučanki. Svjesna je da bavljenje odbojkom u BiH ne može osigurati sredstva za lagodan život. Odbojkom se planira baviti dok god joj to obveze dopuštaju.

- Meni je oduvijek na prvom mjestu bio fakultet, što je ujedno i politika našeg kluba. Završetak fakulteta ne znači da je došao kraj učenju i usavršavanju, bez stalnog rada na sebi nema napretka ni na osobnom ni na profesionalnom planu. Smatram da se kvaliteta u sportu može prenijeti na kvalitetu u obrazovanju i obrnuto - kazala je Jelena Šakotić. Inače, odbojkaška ekipa Banje Luke Volley i ove će sezone igrati značajnu ulogu u Premijer ligi BiH.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.