ruše se rekordi

Evo iz kojih zemalja turisti najviše dolaze u BiH i što ih sve zanima

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Turisti
Foto: Matko Begovic/PIXSELL
turisti
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
turisti
05.10.2024.
u 17:30
Pogledaj originalni članak

BiH je podcijenjena destinacija koja pruža magične prizore i zaslužuje epitet "raj na zemlji". Objavio je to ugledni britanski časopis Express koji je BiH uvrstio na listu destinacija koju treba posjetiti. - Postoji zemlja u Europi koju Britanci često zanemaruju, ali ona je dom nekim od najljepših svjetskih prirodnih čuda – i jeftinije je letjeti u nju nego naručiti hranu za van - piše Express u uvodu. Iz ovog uglednog časopisa pozvali su Britance da posjete Bosnu i Hercegovinu i dožive novu inspiraciju, objavio je Večernji list BiH. Brojni zaljubljenici u putovanja komentirali su snimke iz BiH nazvavši tu zemlju "najljepšim mjestom na svijetu ", dok je jedan korisnik oduševljeno dodao: "Bio sam ovdje, bilo je apsolutno čarobno. Volio bih ponovno posjetiti BiH."

Riječi ovih turista koji su boravili u BiH najbolji su pokazatelj zašto ova država u posljednje vrijeme privlači sve više stranih turista. Podsjetimo, od siječnja do lipnja ove godine turisti su ostvarili 1,059.806 posjeta, što je za 10,9% više u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. Broj dolazaka domaćih turista viši je za 1,9%, dok su strani turisti ostvarili 15,1% više dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. U razdoblju siječanj – srpanj 2024. turisti su ostvarili 2,218.541 noćenje, što je za 8,9% više u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. Domaći turisti ostvarili su 1,7% noćenja više u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, dok je broj noćenja stranih turista viši za 12,2% u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja udio domaćih turista je 29,5%, dok je 70,5% udio stranih turista. U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (14,7%), Srbije (12,7%), Turske (9,5%), Saudijske Arabije (9%), Slovenije (5,9%), Njemačke (4%), SAD-a (3,2%) i Kine (2,9%), što predstavlja 61,9% od ukupnog broja noćenja. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 38,1% noćenja. Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti "Hoteli i sličan smještaj" s udjelom od 94,3%. Osim agencijskih podataka, i iz turističkih zajednica govore kako je ova godina bila izrazito dobra što se tiče posjećenosti. Elvira Dilberović, direktorica Turističke zajednice Grada Mostara, za mostarski.ba je kazala kako je ovogodišnja ljetna sezona bila vrlo uspješna. Kazala je kako se na osnovi smještajnih kapaciteta kako privatnih iznajmljivača tako i hotela, koji su prepuni, možemo kazati da je više od milijun turista boravilo u Mostaru u ovoj sezoni te dodala da u ovaj broj nisu uvršteni jednodnevni grupni posjeti, najčešće iz Dubrovnika. Glavni grad BiH također je ovo ljeto vrvio turistima, posebno u vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala, kao i jedini bh. grad na moru, gdje je smještaj ovoga ljeta bilo gotovo nemoguće naći, objavio je Večernji list BiH. Bihać je isto zabilježio 30 posto više turista. I Jajce ostvaruje natprosječni broj ostvarenih dolazaka u posljednjih deset godina. Prosjek BiH je 18 posto, dok Jajce bilježi povećanje od 24 posto, piše raport.ba. Ove godine do rujna objekte kojima upravlja Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca posjetilo je 17,1 posto više turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Uz zabavne i kulturne sadržaje kojima BiH obiluje, posljednjih godina u BiH je ruralni turizam sve popularniji. Prema dostupnim informacijama, u BiH se nalazi više od 25 etno i ekosela koja su atraktivna za posjete tijekom cijele godine. Tako brojni gosti žele svoj odmor provesti u čistoj prirodi, povezivanju s lokalnim stanovništvom, upoznavanju s tradicijom i običajima, ali i domaćim specijalitetima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.