POTPISAN SPORAZUM

Hrvatski državljani iz SBŽ-a mogu se ići liječiti u Hrvatsku

KBC Split
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/2
26.09.2024.
u 16:43

Vlada Republike Hrvatske svake godine izdvaja nekoliko milijuna eura za liječenje hrvatskih državljana s prebivalištem izvan RH

Nakon što je prošloga tjedna Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) dala suglasnost na tekst sporazuma između Zavoda za zdravstveno osiguranje SBŽ-a i SKB-a Mostar kojim se regulira pružanje zdravstvenih usluga u Republici Hrvatskoj hrvatskim državljanima s prebivalištem u Bosni i Hercegovini, ta je praksa ponovno postala dostupna stanovnicima središnje Bosne.

- Vlada Republike Hrvatske svake godine izdvaja nekoliko milijuna eura za liječenje hrvatskih državljana s prebivalištem izvan RH. Dakle, svi hrvatski državljani s prebivalištem u Srednjobosanskoj županiji mogu se ići liječiti u Hrvatsku na osnovi ovog sporazuma. Dosad se radilo bez tog sporazuma, no sad je od Hrvatskog zavoda zdravstvenog osiguranja (HZZO) došla inicijativa da se taj sporazum potpiše jer su u jednom trenutku hrvatske bolnice počele vraćati pacijente.

Potpisivanjem ovog sporazuma ta je usluga ponovno aktivirana, a trošak liječenja snosi Vlada RH za državljane RH - objasnio je ministar zdravstva i socijalne politike SBŽ-a Anto Matić. Dodao je kako sporazum otvara prostor i za liječenje pacijenata koji nisu hrvatski državljani. - Taj sporazum također otvara prostor za osobe koje nisu hrvatski državljani, da se po osnovi troškova federalnog i našeg zavoda mogu koristiti specijalističke usluge u RH koje će ići na teret federalnog ili županijskog zavoda - kazao je Matić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije