11. gospodarski forum Općine Žepče

FOTO Nove poslovne prilike za poduzetnike

Foto: OPĆINA ŽEPČE
Foto: OPĆINA ŽEPČE
Foto: OPĆINA ŽEPČE
Foto: OPĆINA ŽEPČE
Foto: OPĆINA ŽEPČE
Foto: OPĆINA ŽEPČE
Foto: OPĆINA ŽEPČE
Foto: OPĆINA ŽEPČE
Foto: OPĆINA ŽEPČE
Foto: OPĆINA ŽEPČE
Foto: OPĆINA ŽEPČE
Foto: OPĆINA ŽEPČE
19.10.2024.
u 13:45
Pogledaj originalni članak

Razvojna agencija Žepče uspješno je organizirala 11. Gospodarski forum općine Žepče pod motom "Budi IN Inoviraj, investiraj i internacionaliziraj". Ovo tradicionalno poduzetničko događanje okupilo je brojne poduzetnike, investitore i predstavnike lokalnih vlasti s ciljem poticanja razvoja lokalnog gospodarstva. Pokrovitelj događaja bila je Općina Žepče, a partner projekt „Lokalni ekonomski razvoj“ kojeg financira Vlada Švicarske.

Skup su pozdravili općinski načelnik Mato Zovko, direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko i direktorica Caritasa Švicarske Anna Goss. Pisma podrške uputili su predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, ministar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović i Ćazim Huskić, predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojske županije. Glavna tema ovogodišnjeg foruma bila je jačanje konkurentnosti lokalnih poduzeća kroz inovacije, privlačenje ulaganja i internacionalizaciju poslovanja. U sklopu bogatog programa sudionici su imali priliku sudjelovati u panelnim raspravama, radionicama i B2B sastancima.
"Razvojna agencija Žepče organizira ovaj forum kako bi potaknula poduzetnike da unaprijede svoje proizvode i usluge, privuku nova ulaganja te prošire svoje poslovanje na međunarodna tržišta" istaknula je direktorica Agencije Branka Janko.

 U dvije panel diskusije razgovarano je o izazovima, prilikama i ograničenjima koje mala poduzeća imaju kada je riječ o inovacijama i izvozu kao pokretačima njihovog rasta i razvoja. Sudionici panela pod nazivom „Inovacije u malom biznisu (ne) realna perspektiva razvoja!" bili su predstavnici kompanija „Dizart“ d.o.o. Sarajevo, „Magbago“ d.o.o. Bijeljina, „TEAM CNC“ d.o.o. Kalesija, startup-a „BPARCO“ Sarajevo i „Investicijske fondacije Impakt“. Generalni zaključak je da inovacije jesu realna perspektiva za razvoj malih poduzeća, ali im je potrebna cjelovita podrška - od promjene mentaliteta, preko institucionalne i infrastrukturne potpore, do jačanja poduzetničkih i inovacijskih kompetencija.


Fokus diskusije drugog panela pod nazivom „Izvoz kao prilika za rast“ bio je na značaju izvoza za mala i srednja poduzeća kao i na izazovima s kojima se poduzeća suočavaju prilikom internacionalizacije. Sudionici panela predstavnici kompanija „SAGA“ d.o.o.
Žepče, „STAUKO KOZIJNEN” B.V. Den Haag (Nizozemska), „PEROTEH“ GmbH Tresdorf (Austrija), Eldar Hodžić (Qatar), Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje BiH, Vanjskotrgovinska komora BIH i Sparkasse Bank d.d. BiH poručili su da izvoz predstavlja
značajnu priliku za rast i razvoj, ali da postoje i brojni izazovi koje je potrebno sustavno rješavati kroz podršku i razmjenu dobre prakse. Kompanije iz Nizozemske, Austrije i Qatra podijelile su svoja iskustva rada na vanjskim tržištima i pozvale domaće poduzetnike na zajedničke projekte stvaranja novih vrijednosti čime se doprinosi uspješnom poslovanju i  kvalitetnijem okruženju za sve građane.


Poseban naglasak na 11. Gospodarskom forumu općine Žepče stavljen je na prezentiranje uspješnih poduzetničkih priča kao inspiraciju za sve sudionike kompanija od strane Izudina Ahmetlića, vlasnika „ HIFA-OIL“ d.o.o. Tešanj, Snježane Köpruner, direktorica „ GS-TMT“ d.o.o. Travnik i Zlatka Oršolića, vlasnika „YIMOR“ d.o.o Domaljevac. Gospodin Edin Mehić, uspješni bosanskohercegovački poduzetnik, investitor i suosnivač Blumteq-a - prve AI-first kompanije na Balkanu, imao je priliku podijeliti svoja vrijedna iskustva i uvide o tome kako umjetna inteligencija može biti od pomoći u pokretanju, razvoju i prodaji biznisa, i optimiziranju ključnih poslovnih procesa. Voditeljica i moderatorica panel diskusija bila je Una Bejtović, vlasnica agencije Bejtovic Communications, koja se bavi odnosima s javnošću iz Sarajeva.

Sa 11. Gospodarskog foruma općine Žepče upućene su zajedničke poruke u pravcu potreba za poreznim olakšicama i programima financiranja za poduzeća koja ulažu u istraživanje i razvoj, veća dostupnost rizičnog kapitala i jača suradnja s univerzitetima što će pružiti poduzetnicima potrebna sredstva i stručna znanja za razvoj inovativnih rješenja. Ovakve inicijative zahtijevaju suradnju ključnih dionika - lokalnih vlasti, poslovnog sektora, akademske zajednice i razvojnih institucija. Podršku svojim dolaskom pružile su brojne domaće i međunarodne organizacije u BiH; Ministarstvo gospodarstva ZDŽ, gospodarske/privredne komore Federacije BiH i Ze-Do županije, udruge/udruženja poduzetnika, federalni zavod za zapošljavanje i Biro rada Žepče, Agencija
za unapređenje stranih investicija u BiH, Uprava za neizravno oporezivanje BiH, Razvojna banka Federacije BiH, USAID LGAA i USAID Dijaspora, razvojne agencije, općine i gradovi u BiH, i brojna mala i srednja poduzeća.

Medijski pokrovitelji bili su: BHRT-Radiotelevizija Bosne i Hercegovine, Federalna TV, Radio televizija Herceg Bosne, Naša riječ, BiznisInfo, Akta.ba i Radio Žepče. U sklopu 11. Gospodarskog foruma općine Žepče predstavljeni su radovi polaznika likovne
kolonije HKUD „ Naša baština“ Globarica sa nadarenom djecom iz osnovnih škola pod nazivom „Marija Bonić“ i likovni radovi polaznika škole slikanja Udruženja građana „Mrlja“. Svoje radove izložili su korisnici usluga JU Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama ZDŽ koji se rade u sklopu radno okupacione terapije u Dnevnom centru Žepče.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.