Otkrili istraživači

Istraživanje na Harvardu: 'Ova dva tipa prehrane mogu produljiti život'

Istraživanje na Harvardu: 'Ova dva tipa prehrane mogu produljiti život'
18.01.2023.
u 07:18
Pogledaj originalni članak

Nedavno je u časopisu JAMA Internal Medicine objavljena nova studija s Harvarda koja otkriva koja su sva najzdravija tipa prehrane koji rizik od prerane smrti smanjuju za oko 20 posto.

Tim s Harvarda, s dr. prof. Frankom Huom na čelu, kaže da život produljuju prehrane u kojima je naglasak na cjelovitim žitaricama, voću, povrću, orašastim plodovima i mahunarkama; te da za ljude koji se hrane s tim namirnicama postoji manja vjerojatnost da će umrijeti od raka, kardiovaskularnih, respiratornih i neurodegenerativnih bolesti.

Studija je tijekom 36 godina pratila 75.000 žena i 44 000 muškaraca, a svi su sudionici na početku studije bili bez dijagnoze kardiovaskularnih bolesti i nepušači.

Oni koji su svoju prehranu s vremenom učinili zdravijom, kažu istraživači, potencijalno su si rizik od smrti od raka smanjili za sedam do 18 posto, od kardiovaskularnih bolesti za šest do 13 posto, od bolesti dišnog sustava za 35 do 46 posto, te od neurodegenerativne bolesti za sedam posto.

Tipovi prehrana koje savjetuju istraživači s Harvarda

Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana — prehrana koju je U.S. News & World Report ove godine šestu godinu zaredom proglasio najboljom prehranom naglašava važnost cjelovite hrane i žitarica bogatih hranjivim tvarima, s naglaskom na svježim namirnicama, nemasnim bjelančevinama poput ribe i piletine, i, naravno, maslinovim uljem bogatim antioksidansima.

Proizlazi iz tradicionalne prehrane 21 zemlje na Sredozemnom moru, uključujući Italiju, Grčku, Hrvatsku, Tursku i Monako, gdje ima puno svježeg povrća, voća, ribe, orašastih plodova i maslina.

 
 

Prema ranijim je istraživanjima poznato da mediteranska prehrana smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i drugih kroničnih stanja, a nedavna je studija pokazala i da "zelena" mediteranska prehrana, koja izbacuje životinjske bjelančevine, pomaže triput bržem sagorijevanju masti nego tipična zdrava prehrana. 

Prehrana na biljnoj bazi ili veganstvo

Zdrava biljna prehrana slična je mediteranskoj ali eliminira životinjske proizvode, uključujući sir.

Za studiju s Harvarda, znanstvenici su u ovu kategoriju ubrojili i konzumaciju alkohola, kao i "nezdrave" verzije biljne hrane, poput pohanog i prženog povrća, no i uz to se pokazalo kako prelazak na veganstvo rizik od prerane smrti smanjuje za 14 posto.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.