ne zadovoljavaju standarde

Iz prodaje povučeni voda iz Hrvatske, grah iz Italije, dječje igračke iz Kine...

Iz prodaje povučeni voda iz Hrvatske, grah iz Italije, dječje igračke iz Kine...
03.07.2024.
u 21:54
Osim hrane, na bh. tržištu sve su brojniji i proizvodi koji predstavljaju rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili ozljeda. Samo u prošloj godini povučena su 9202 komada nesigurnih proizvoda
Pogledaj originalni članak

Tržište BiH sve je više preplavljeno opasnim ili toksičnim proizvodima koji se uvoze iz cijelog svijeta. Sve se češće pojavljuju informacije i o hrani i piću koji ne zadovoljavaju standarde, a nalaze se na domaćem tržištu. Posljednja na listi takvih proizvoda našla se voda koja je povučena s tržišta BiH, piše Večernji list BiH.

Štetno za zdravlje

Kako su objavili iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, na bh. tržište isporučena je voda podrijetlom iz Hrvatske koja može biti štetna za zdravlje. Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište isporučena izvorska voda podrijetlom iz Hrvatske u kojoj je službenim kontrolama vizualno potvrđena prisutnost crnog taloga na dnu boce. Kako navode iz Agencije, naziv proizvoda je "Studena 1,5 l", brenda Studena, zemlje podrijetla – Hrvatska te može utjecati na ljudsko zdravlje. Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Zakona o hrani (Službeni glasnik BiH, broj 50/04), dodaju iz Agencije. Kako se navodi u priopćenju, sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu s važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane BiH. Nedavno je povučena i tjestenina bez glutena podrijetlom iz Rumunjske u kojoj je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola. Na domaće tržište BiH isporučen je konzervirani grah iz Italije u kojem je utvrđena prisutnost dijelova miša, a pravodobnom reakcijom nadležne agencije isti je povučen s polica. Povučeni su, kako su ranije izvijestili iz Agencije, i proteinski krekeri s chia sjemenkama i sjemenkama lana brenda YUKYBIO u kojima je utvrđena prisutnost nedeklariranog mliječnog proteina, kao i o ražovo brašno podrijetlom iz Litve u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A. Voće i povrće također je sve češće na listi zabranjenih proizvoda. Podsjetimo, zabranjen je uvoz više od tisuću kilograma jagoda voća samo u prva tri mjeseca ove godine. Zabranjen je uvoz i 4000 kilograma sjemena soje, sjeme graška, šljive, mandarine, jabuke, krumpira..., a za sve te proizvode su, kako navode iz fitosanitarne inspekcije, utvrđene nepravilnosti, odnosno ostaci pesticida iznad propisane maksimalne razine.

Sigurnosni zahtjevi

Osim hrane, sve brojniji su i proizvodi koji predstavljaju rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili ozljeda, a na popisima su sve češće i dječje igračke. Samo u prošloj godini povučena su 9202 komada nesigurnih proizvoda, od čega je 8041 komad uništen. Najviše nesigurnih proizvoda, prema podacima Agencija za nadzor nad tržištem BiH, dolazi iz Kine, a kako su za Nezavisne novine potvrdili iz ove agencije, iz spomenute zemlje dolazi čak 84 posto povučenih proizvoda. Kako su objasnili u Agenciji, postoji proaktivni nadzor nad tržištem, koji se vrši na osnovi godišnjeg plana nadzora nad tržištem, i reaktivni nadzor, koji se, između ostalog, provodi na osnovi primljenih prigovora potrošača. - U 2023. godini tijekom aktivnosti proaktivnog nadzora nad tržištem realizirano je 238 inspekcijskih kontrola u okviru kojih je administrativno, vizualno i laboratorijski kontrolirano 197 različitih modela proizvoda, od čega 107 modela nije ispunjavalo propisane sigurnosne zahtjeve. Kao rezultat navedenih aktivnosti s tržišta je povučeno 8828 komada nesigurnih proizvoda - istaknuli su nedavno za Nezavisne novine. Iz Udruge za zaštitu potrošača kontrola proizvoda na granici, pri samom uvozu u zemlju, bila je jedan od načina da nesigurni proizvodi ni ne dođu do potrošača. - To bi bilo najpoželjnije za nas potrošače pa da nemamo probleme poslije jer se ne bi proizvodi našli na tržištu. Bilo bi dobro da se odmah povuku na granici i da ne dođu na naše tržište - objasnila je Murisa Marić iz Udruge za zaštitu potrošača "DON".

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.