Jelo koje su naši stari obožavali: Jeftino, a toliko zdravo da ga treba jesti bar jednom tjedno

Jelo koje su naši stari obožavali: Jeftino, a toliko zdravo da ga treba jesti bar jednom tjedno
25.08.2024.
u 11:12
Pogledaj originalni članak

Nastala je u sjevernoj Italiji i selima ove regije, pravi se od kukuroznog griza i najjednostavnije je jelo na svijetu. Palentu danas možete kupiti u vrećici i pripremati je na različite načine. 

Osnovni sastojak ovog jela, koje je itekako poznato i u našim krajevima, je kukuruzni griz. On se miješa s ključalom vodom i tako nastaje jelo koje su obožavali naši stari, a i mi bi se trebali voditi njihovim primjerom jer je u pitanju vrlo zdravo jelo.

Palenta čisti crijeva, ubrzava metabolizam i sasvim je nepotrebno naglašavati koliko je bolji izbor od npr. peciva iz pekare. Trebali bismo je jesti barem jednom tjedno, navodi Krstarica.

Kako pripremiti palentu?

Recept

Za jednu porciju stavite 2 dl vode da proključa, pola žličice soli i žličicu masti ili ulja. Kad voda provrije, maknite je sa štednjaka i dodajte dvije i pol žlice palente. Miješajte na nižoj temperaturi dvije do tri minute.

Palenti možete dodati sir, kajmak, sjemenke lana ili suncokreta, ajvar…

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.