Lider HDZ-a BiH

Čović: Lokalne interese i politike ostaviti za drugo vrijeme, sada se podrediti europskoj obitelji

Foto: Klix.ba
1/2
17.09.2024.
u 21:52

Čović ističe kako je osim 70 milijuna KM ugroženo i milijardu eura koji bi trebali biti usmjereni ka našoj zemlji

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović večeras je boravio u Tuzli, povodom središnjeg predizbornog skupa i predstavljanja kandidata za tamošnje Gradsko vijeće. U susretu s medijima govorio je i o pitanjima koja su od državnog značaja.

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, s ciljem daljih aktivnosti i nastavka sudjelovanja u procesu Plana rasta za Zapadni Balkan, danas je Europsku komisiju informirala i uputila dokument o našoj trenutnoj usuglašenosti kada je u pitanju Plan rasta.

Naime, BiH još nije usuglasila dokument za Plan rasta jer ne postoji suglasnost u vezi s nekoliko pitanja, poput popunjavanja Ustavnog suda BiH. Shodno tome naša zemlja bi mogla izgubiti 70 milijuna KM ako ne pošalje usuglašen dokument.

Lider HDZ-a Dragan Čović pak ističe kako je osim 70 milijuna KM ugroženo i milijardu eura koji bi trebali biti usmjereni ka našoj zemlji, piše Klix.ba

"Svi oni koji vole ovu domovinu moraju razumjeti da lokalne sitne interese i politike ostave za drugo vrijeme, a da se danas podredimo prije svega svome mjestu unutar europske obitelji. Ako se za to izborimo, onda ova milijarda eura i 70 milijuna KM neće biti upitni. Sva druga nadmurivanja ostavimo za neko drugo vrijeme", kazao je Čović.

Inače, četiri županije u Federaciji BiH, odnosno Tuzlanska, Zeničko-dobojska, Srednjobosanska i Unsko-sanska su poslali suglasnost za Plan rasta nakon dan i pol pregovora, ali uz određene uvjete.

Međutim, prema mišljenju Vijeća ministara BiH potrebno je bilo izjašnjavanje "za" ili "protiv", bez uvjeta pa je njihova komunikacija shvaćena kao glas protiv.

"To je dio igre i skretanja pažnje na sebe, upravo u ovo vrijeme, kako bi se predstavljali zaštitnicima nečega u BiH. Kažem njima, ali i svakome drugom da ta nadmudrivanja ostavimo po strani. Ugradimo BiH u europsku obitelj. Povedimo je euroatlanskim projektom, a onda se ne treba brinuti kako ćemo se mi unutar sebe politički organizirati. To samo govori o političkoj nezrelosti onih koji drugačije nastupaju", dodao je Čović.

I pored svih trakavica koje se vezuju za Bosnu i Hercegovinu, lider HDZ-a je uvjerenja da bi Europska komisija vrlo brzo trebala donijeti odluke i otvoriti vrata našoj zemlji.

"Uvjeren sam da će se u narednih mjesec dana to dogoditi", dodao je Čović.

Govoreći o središnjem predizbornom skupu i predstavljanju kandidata za Gradsko vijeće Tuzle, Čović je kazao kako mu je drago što HDZ i u tom gradu predstavlja jednu veliku obitelj hrvatskog naroda.

"To bi trebalo stvoriti ambijent u kojem ćemo imati dva vijećnika u Gradskom vijeću Tuzle, ali jednako tako širem BiH šaljemo poruku mira, slobode i dobre organiziranosti HDZ-a koji treba stvoriti bolji ambijent za život", naveo je Čović.

Vjeruje da sredine kao što je Tuzla, u kojima su Hrvati malobrojni narod u odnosu na druge, mogu dobiti izdašniju pomoć s viših razina vlasti, a da bi se to dogodilo svi moraju biti dobro organizirani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije