Neke etikete na proizvodima služe samo za to da povećaju njihovu prodaju. Navode nas na pogrešne izbore pri odabiru zdrave hrane. Uglavnom su obične podvale i takvim etiketama ne možete vjerovati da će vas voditi kroz kupovinu na pravi način, piše Dobrekalorije.ba.
Neke od tih etiketa sadrže ovakve natpise:
Sadrži dodatne vitamine – ovo može zavarati, jer su to uglavnom kemijski dobiveni vitamini, a organizam „više voli“ vitamine i minerale iz prirodnih izvora, tj. iz hrane.
Napravljeno od pravog voća – u jednom pakiranju može biti samo 1% visokoprerađenog voćnog soka da bi se stavila ova tvrdnja, što ne znači da uopće ima voća u njemu.
Bez dodatih šećera/ Bez šećera – to često znači da su umjesto bijelog šećera dodani drugi zaslađivači, poput aspartama, saharina ili nekog drugog.
Bez kemijskih aditiva – to i dalje ne znači da nisu dodani neki aditivi iz prirode koji su štetni (npr. boja i sl).
Kukuruzno ulje u sastavu namirnica nije dobra opcija, jer je kukuruz uglavnom genetski modificiran, a njegovo ulje spada u nezdrave masnoće i povezano je s nastanakom određenih vrsta karcinoma.
Kukuruzni sirup je zaslađivač koji je, opet, uglavnom genetski modificiran.
Dodane arome su uglavnom kemijski dobijeni sastojci. Neki su povezani s nastankom kroničnih oboljenja i mogu imati negativan utjecaj na ponašanje djece.
Aspartam je zaslađivač koji se nalazi u velikom broju procesiranih namirnica, osobito peciva, a glavni je sastojak gaziranih pića. Povezan je s nastankom gojaznosti i mnogih drugih kroničnih poremećaja.
Često se ovi sastojci drugačije imenuju kako bi se obmanili kupci, jer se već dugo priča o njihovoj štetnosti. Umjesto točnih naziva određenih štetnih sastojaka, često se stavi naziv arome, zaslađivači, pojačivači okusa i sl, čime se izbjegava deklariranje štetne namirnice pravim imenom. Zato kada god možete izbjegavajte ovu i konzumirajte PRAVU HRANU!