panika među roditeljima

Kod četvero djece u bh. gradiću potvrđen virusni meningitis

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Kod četvero djece u bh. gradiću potvrđen virusni meningitis
24.10.2024.
u 10:16
“Virus je potvrđen kod troje djece iz vrtića i jednog osnovnoškolca.
Pogledaj originalni članak

Kod četvero djece u Kotor Varoši potvrđen je virusni meningitis, zbog čega su mališani hospitalizirani u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske, gdje primaju potrebnu terapiju i nitko nije životno ugrožen. To je potvrdio ravnatelj kotorvaroškog Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Vladimir Bibić, koji je rekao da je testirano petnaestak djece koja su se javila sa simptomima visoke temperature i povraćanja.

“Virus je potvrđen kod troje djece iz vrtića i jednog osnovnoškolca. Nismo ništa prepustili slučaju, zato smo djecu poslali u UKC. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske savjetovao nam je podizanje higijene na višu razinu, ali nije bilo preporuke za zatvaranje škole ili vrtića,” rekao je Bibić, podsjetivši da se sve dogodilo sredinom prošlog tjedna.

Naglasio je da situacija nije alarmantna i vjeruje da neće doći do epidemije.

Bibić je istaknuo da pedijatrijska služba Doma zdravlja prati situaciju te da su i liječnici u Hitnoj službi dobili upute kako postupati ako se pojavi netko sa simptomima koji bi mogli ukazivati na ovo virusno oboljenje. Vršiteljica dužnosti ravnatelja vrtića “Larisa Šugić” u Kotor Varoši, Biljana Lukić, izjavila je da je o svemu obavijestila Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Kod troje djece iz starije vrtićke skupine potvrđen je virusni meningitis. Hvala Bogu, djeca su dobro. Redovno dezinficiramo prostor, prozračujemo i poduzimamo sve što možemo, ali panika se proširila među roditeljima, tako da vrlo malo djece dolazi u vrtić,” rekla je Lukić, prenose Nezavisne. Ravnatelj kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” Dušan Petrušić rekao je da je jedno dijete iz prvog razreda oboljelo.

“Od resornog ministarstva zatražio sam uvođenje nastave na daljinu za taj razred iz preventivnih razloga, dok ne prođe inkubacijski period od 15 dana, pa ćemo vidjeti kakav će biti njihov odgovor,” rekao je Petrušić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.