Republika Srpska

Za šest dana prijavljen 91 slučaj teške respiratorne infekcije

20.10.2024.
u 16:33

U bolnicama u Republici Srpskoj od 7. do 13. listopada prijavljen je 91 oboljeli od teške akutne respiratorne infekcije, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo. U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske prijavljeno je 50, bolnici u Prijedoru 11, bolnicama u Doboju i Zvorniku po devet, bolnici u Gradiški sedam, u bolnicama Trebinje i Nevesinje po dva i jedan pacijent u Univerzitetskoj bolnici Foča.

U ovom razdoblju domovi zdravlja u Republici Srpskoj prijavili su 4598 akutnih respiratornih infekcija. Registrirano je i 419 oboljenja sličnih gripi, a najveća učestalost u regijama Foča i Istočno Sarajevo. - Najveći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripi je u dobnoj skupini od pet do 14 godina i 30 do 64 godine, dok su u kategoriji teških akutnih respiratornih infekcija najviše obolijevali najmlađi do četiri godine i od 30 do 64 godine – rekli su iz Instituta za Srnu. Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske naveli su da se cijepljenje protiv gripe očekuje u studenome.

Šefica Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Nina Rodić Vukmir rekla je da je cijepljenje najučinkovitiji i najjeftiniji način zaštite od neke zarazne bolesti, pa tako i od gripe. Ona je dodala da se virusi gripe koji cirkuliraju u populaciji mijenjaju iz godine u godinu, tako da je i sastav cjepiva drugačiji svake sezone. Prema njezinim riječima, nužno je cijepiti se što prije jer je potrebno najmanje dva tjedna nakon cijepljenja da se razvije zaštita.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije