OMILJENI DESERT

Koristite se ovim trikovima kod pripreme palačinki i uvijek će ispasti savršene!

Foto: shutterstock
Koristite se ovim trikovima kod pripreme palačinki i uvijek će ispasti savršene!
04.12.2020.
u 18:53
Možda jesu jednostavan desert, ali ima tu puno trikova kojima se trebate koristiti da ispadnu savršene.
Pogledaj originalni članak

Mnogi misle da su palačinke jednostavan desert i da tu nema puno mudrosti. Djelomično je to istina, ali opet, koliko god se jednostavno pripremale, treba se koristiti nekim trikovima i znati neke osnovne stvari kako bi ispale ukusne i sočne. 

Za početak važno je da znate koji sve sastojci idu u smjesu. Jaja, brašno - najbolje bi bilo pomiješati glatko i oštro - mlijeko, mineralna voda, prstohvat soli, žlica ruma koji će, osim dodavanja arome i okusa spriječiti da se palačinke lijepe, malo limunove korice, aroma vanilije, nekoliko žlica šećera i žlica ulja. 

Na 250 - 300 g brašna koristi se 2 jaja, a omjer mlijeka je odokativan. Ipak, nemojte pretjerivati s njim jer bi palačinke mogle biti žilave. Jako je bitno kojim redoslijedom ih dodajete. Prvo trebate pjenasto umutiti jaja, a onda dodajte mlijeko, i nakon miješanja sve suhe sastojke. Smjesu trebate dugo miješati kako biste izbjegli stvaranje grudica. Na kraju još dodajte mineralnu vodu i sve začine. 

Vječno pitanje je čime se ta smjesa treba umutiti - mikserom ili pjenjačom? 

Bake i mame će vam uvijek odgovoriti pjenjačom. Potrebno je dugo i snažno miješanje koje može biti naporno, ali svejedno, nemojte se odlučiti za mikser jer nikada nećete tako dobro pokupiti ostatke brašna i drugih sastojaka sa stijenki zdjele. Kada ste ih jednom počeli peći imajte na umu da ih ne smijete okretati prerano i da se okreću samo jednom! 

Kada rubovi poprime zlatno-smeđu boju i pojave se mali mjehurići, tada je vrijeme za okretanje - u suprotnom će palačinka popucati. Uvijek ih pecite na jakoj vatri, u tavi koja je namijenjena za palačinke i s malom količinom ulja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.