POREMEĆAJ U OPSKRBI

Kupci u strahu od nestašica počeli kupovati zalihe, moglo bi nestati popularnog voća

Foto: Pexels
Kupci u strahu od nestašica počeli kupovati zalihe, moglo bi nestati popularnog voća
05.10.2024.
u 08:30
Potencijalni štrajk mogao bi dovesti do zastoja u lukama na istočnoj obali i obali Meksičkog zaljeva, što bi na kraju moglo dovesti do smanjene ponude popularnog voća, šperploče i drugih proizvoda
Pogledaj originalni članak

Dok radnici u američkim lukama najavljuju najveći štrajk u posljednjih nekoliko godina, potrošači su u strahu od mogućih nestašica počeli gomilati osnovne potrepštine. Stručnjaci upozoravaju da bi sukob u industriji mogao izazvati ozbiljne poremećaje u opskrbi, što bi dovelo do povećanja cijena.

“U slučaju štrajka, cijene u supermarketima će porasti više nego ikada,” izjavio je John Catsimatidis, predsjednik i izvršni direktor Gristedes i D’Agostino supermarketa, u intervjuu za “Varney & Co.” u ponedjeljak, prenosi Fox Business.

Potencijalni štrajk mogao bi dovesti do zastoja u lukama na istočnoj obali i obali Meksičkog zaljeva, što bi na kraju moglo dovesti do smanjene ponude popularnog voća, šperploče i drugih proizvoda, piše Daily Mail. Amerikanci konzumiraju više banana po glavi stanovnika nego bilo koje drugo svježe voće. Oko dvije trećine banana iskrca se u SAD-u u tim lukama, piše Daily Mail.

Posljedice štrajka

Žena koju su novinari zatekli u trgovini u New Yorku priznala je da nije bila svjesna težine situacije, ali da sada planira poduzeti korake kako njezina obitelj ne bi ostala bez osnovnih potrepština.  “Nisam bila spremna jer nisam znala za štrajk, ali sad kad znam, istražit ću i vjerojatno ću nabaviti dodatne potrepštine, ne previše, ali dovoljno da budem sigurna,” rekla je za FOX Business.

Drugi kupci izrazili su zabrinutost zbog potencijalnih posljedica štrajka. “Da, zabrinuta sam. Već je teško sastaviti kraj s krajem, a bit će još gore”, rekla je jedna žena. Mnogi se boje da će rast cijena dodatno otežati svakodnevni život, koji je već opterećen inflacijom i rastućim troškovima.

Pregovori između radnika i uprava luka došli su do zastoja zbog pitanja vezanih uz plaće i automatizaciju u lukama. U slučaju štrajka, očekuje se lančana reakcija koja bi pogodila dostupnost kontejnera, skladištenje, željeznički i kamionski prijevoz te, što je najvažnije, opskrbu hranom.

“Ako dođe do štrajka na istočnoj obali, to će izazvati ogromne probleme. Već imamo zatvoreni Sueski kanal i Crveno more. Ako se i istočna obala zatvori, cijene će skočiti u nebo,” upozorio je Catsimatidis.

Počet će gomilati zalihe

Treći kupac s kojim je razgovarao FOX Business kazao je kako zasad nije imao problema s nabavkom osnovnih potrepština, ali će “pomno pratiti situaciju” kako bi na vrijeme reagirao. Četvrti kupac rekao je kako će “vjerojatno početi gomilati zalihe” kako bi izbjegao nestašice slične onima tijekom pandemije COVID-19, ali i dalje planira kupovati “iz dana u dan”.

Prema analizi koju je izradio J.P. Morgan, štrajk bi američko gospodarstvo mogao koštati do pet milijardi dolara dnevno. Catsimatidis je naglasio da bi to imalo vrlo negativan utjecaj na trenutnu Bidenovu administraciju i kampanju Harris-Walz uoči nadolazećih izbora.

Chris Spear, predsjednik i izvršni direktor Američke udruge kamiondžija (American Trucking Associations), analizirao je kratkoročne i dugoročne makroekonomske posljedice koje bi štrajk mogao izazvati, naglašavajući kako bi prekid rada na ključnim lukama na istočnoj obali poremetio lanac opskrbe u cijeloj zemlji.

“Ovo neće biti dobro za potpredsjednicu Harris jer ona računa na smanjenje cijena. No, ako dođe do štrajka, cijene će biti više nego ikada,” rekao je Catsimatidis. “Nema govora o pretjeranom povećanju cijena, jednostavno će sve poskupjeti zbog smanjenja dostupnosti proizvoda.”

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.