Tihi rast cijena

I voće i povrće postali luksuz: Kilogram smokve čak 14 KM!

tržnica
Srecko Niketic/PIXSELL
13.09.2024.
u 07:00

Rajčica je, kažu građani, poskupila 100%. Kilogram paprika je oko 5KM. No neki od tradicionalnog pravljenja zimnice ipak ne odustaju.

Plaće više nisu dovoljne za prosječnu potrošačku košaru, dok cijene rastu svakodnevno. Luksuz nam postaju i voće i povrće. Na tržnicama pokupljenja idu i do 100 posto. Građani kupuju rijeđe i manje, a trgovci, kažu - ruke su im vezane.

Zbog visokih cijena voća i povrća, u mnogim domaćinstvima kasnit će ovogodišnja priprema zimnice. Na brojnim trpezama, bit će kupovna, jer je tako, kažu domaćice, isplativije je.

S kakvim poskupljenjima se suočavaju građani u BiH možda najbolje oslikava cijena smokve. Prošle godine je iznosila 4KM, a ove godine 14KM, javlja N1.

Na cijene se žale i u Banja Luci. Rajčica je, kažu građani, poskupila 100%. Kilogram paprika je oko 5KM. No neki od tradicionalnog pravljenja zimnice ipak ne odustaju.

Da su ovogodišnje cijene odbile kupce, svjesni su i trgovci. Sada, kažu, građani više razgledaju, nego što kupuju.

“Za ovu godinu možemo reći da je srednja žalost. Nije baš bilo najbolje. Narod je kupovao normalno, ali nije u količini kao prošle godine. Dijaspora nas je negdje vadila, dok su jedni bili na moru, pa su balans napravili. Eto recimo nije ni loše bilo”, rekao je trgovac Muhamed Hamamdžić.

Na pitanje kakve su cijene, odgovara: “Stalno je nekako skupo. Nije nešto ove godine, prošle godine je bilo paprike po tri marke, sad se stalno drži na 5 KM, mahuna je 10, to je i previše, ali i nema je, što je najgore nema je.”

Jer je, kažu poljoprivredni proizvođači, suša učinila svoje, pa su prinosi manji.

“Ja sam malo ranije posijao, pratio sam situaciju, vidio sam da će biti suša pa sam ranije ubacio, sijao u veće zemlje, gdje jače, plodnije. Tako da je to prošlo”, rekao je za N1 Šaćir Matkić, poljoprivredni proizvođač i trgovac.

No, problematično je, kažu kupci, što sada više plaćaju slabiji kvalitet. 

Hoće kvaliteta biti bolja sljedeće godine, ovisi od klimatskih prilika. Ali pojeftinjenjima se ne možemo nadati, kaže struka.

“U izbornoj smo godini, tako da vrlo teško možemo očekivati da se fokus vlasti makar malo posveti ovom problemu i problemima standarda, jer znamo da više cijene vode višim poreznim prihodima, viši porezni prihodi koriste vlastima, pogotovo u izbornom periodu gdje mogu onda taj novac nenamjenski trošiti i koristiti”, rekao je ekonomski analitičar Igor Gavran.

Tihi rast cijena u Bosni i Hercegovini će se, pretpostavlja Gavran, nastaviti i u narednim mjesecima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije