Lagani, pahuljasti kolač s limunom i slatkim šljivama.
Sastojci
500 g šljiva
korica jednog limuna
sok polovice limuna
200 g šećera
200 g maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
2 jaja
250 g glatkog brašna
1 žlica praška za pecivo
½ žličice cimeta u prahu
¼ žličice soli
listići badema
Priprema
- Narežite šljive
Operite šljive i narežite ih na četvrtine. Premjestite ih u manju posudu i prelijte limunovim sokom. Ostavite sa strane, piše Index.hr.
- Izradite šećer, maslac i jaja
U odgovarajućoj posudi pomiješajte šećer, maslac i limunovu koricu. Dobro izradite žlicom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte ekstrakt vanilije i jaja. Dobro izradite žlicom dok ne dobijete glatku smjesu.
- Pomiješajte suhe sastojke
U čistoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Dobro promiješajte.
- Dodajte mokru smjesu suhoj
Dodajte smjesu sa šećerom, maslacem i jajima brašnu. Dobro izradite kuhačom dok ne dobijete glatku i kompaktnu smjesu.
- Ispecite u pećnici
Nauljite okrugli kalup, ulijte smjesu i malo ju rasporedite uz pomoć žlice. Uredno poslažite šljive po vrhu, možete ih sasvim lagano utisnuti u smjesu. Pospite s malo listića badema i pecite u pećnici na 180°C između 45 i 55 minuta.