Lubenica je bogata likopenom, antioksidansom koji joj daje specifičnu crvenu boju (baš kao i kod rajčice) i smanjuje rizik nastajanja raka prostate. On ujedno štiti od bolesti srca te raka vrata maternice i jajnika, a smatra se kako poboljšava plodnost.
Osim što sadrži velike količine vitamina A, B i C, bogata je vodom i (oko 92 posto) i pomaže u regulaciji tjelesne težine jer ne sadrži mnogo kalorija.
Točnije, sto grama lubenice sadrži 10 posto šećera, 90 posto vode, 20 miligrama betakarotena, 0,5 miligrama željeza, sedam miligrama kalcija, deset miligrama fosfora i oko 20 kalorija, donosi Ordinacija.hr.
Djeluje kao prirodan tonik
Za čistu kožu koristite tonik od lubenice koji će nahraniti kožu te ju osvježiti. Mrlje na licu će biti manje vidljive, a zaustaviti će bilo kakve upalne procese.
Malo soka od lubenice stavite na vaticu te stavite na očišćeno lice. Isperite kada se osuši.
Možete napraviti i tonik od pola naranče i komadića lubenice koji se svakodnevno nanosi na lice a u hladnjaku može stajati i do 5 dana.
Nakon ispiranja ne zaboravite lice namazati kremom.
Savršeno prikriva bore
Bogata je vitaminom C i likopenom, satojkom koji usporava proces starenja te čini "flekice" i sve ožiljke manje vidljivima.
Nanesite na lice pulpu lubenice kao da nanosite masku ili jednostavno utrljajte malo lubenice na kožu lica. Činite to cijelo ljeto.
Kako biste uživali u dobrobitima lubenice i tijekom zime, maknite sa nje koru koju ćete narezati na kockice i staviti u zavarivač. Prije umivanja lice istrljate kockicom kore.
Za sjajnu kožu cijelog tijela
Lubenica je nagrađena sastojcima koji mogu vašu kožu učiniti sjajnom i zdravom. Ako ju jedete, iznutra ćete svoje tijelo čistiti od toksina.
Stavite pulpu na lice i pustite neka stoji 15 minuta. Temeljito isperite lice.
Ako imate masnu kožu, u blender stavite lubenicu i jogurt. Koriste kao masku za lice. Ako pak imate suhu kožu, jednostavno zamijenite jogurt bananom.
Ako želite iz lubenice izvući najviše zdravstvenih dobrobiti, nemojte ju čuvati u frižideru. Iako je privlačnija i nudi više osvježenja ako je ohlađena, ona će na ovaj način izgubiti i do 40 posto likopena nakon dva tjedna skladištenja.
Lubenica na slamku
Lubenicu možete servirati i kao napitak. Priprema nije zahtjevna – potrebni su vam lubenica, led i blender. Očistite lubenicu od koštica, narežite na kockice i stavite u blender. Dodajte istu količinu leda i ostavite da se miksa nekoliko minuta. Po želji možete dodati šećera, meda ili začin po želji. Servirajte u dubokim čašama.