SAJAM U MRKONJIĆ GRADU

Mikolog Rade Gašić objasnio koja je gljiva najotrovnija u BiH: Ona je uzročnik 98 posto trovanja sa smrtnim ishodom

Mikolog Rade Gašić objasnio koja je gljiva najotrovnija u BiH: Ona je uzročnik 98 posto trovanja sa smrtnim ishodom
08.10.2022.
u 15:15
Pogledaj originalni članak

Trovanje gljivama postala je jedna od važnih tema u javnosti nakon što se pojavila informacija kako je u Srbiji žena (57) preminula, a sedam osoba otrovano nakon što su kupili i konzumirali gljive s tezge u Šapcu koje je prodavala baka M.G. (72).

Miris joj podsjeća na rotkvu

Mikolog Rade Gašić u izlaganju jednom od sajmova gljiva u Mrkonjić Gradu pojasnio je koja je gljiva najotrovnija na našim prostorima i širom Europe od koje se, kako je dodao, može odmah umrijeti. Ispred mikologa Gašića nalazilo se mnoštvo gljiva, a on je u ruke uzeo Zelenu pupavku za koju je kazao kako izaziva najteža trovanja.

- Ovaj primjerak je dosta zelen, međutim, može biti potpuno bijele, smeđe i sive kožice. U izgledu je najviše karakteristično zadebljanje dna struka i krpasti ovoj pri dnu. Vjenčić, odnosno, prstenak ne mora uvijek biti na stručku, često se iskida i ostane na rubu šešira. Miris joj podsjeća na rotkvu, a oni koji su je jeli pa preživjeli kažu kako nije čak ni neukusna. Jedan šeširić ove gljive je dovoljan da ubije čovjeka, a za dijete treba daleko manji komad - pojasnio je detaljno Gašić.

Veoma otrovna

Još jednom je upozorio kako se ljudi trebaju čuvati Zelene pupavke.

- Ona je vinovnik 98 posto trovanja sa smrtnim ishodom. Nekada se može desiti da ovoj ostane na šeširiću, ali to je rijetko - dodao je i dok je držao u ruci primjerak takve gljive poručio je da je to jedan od tipičnih primjera koji je veoma otrovan.

Kazao je kako ovu otrovnu gljivu ljudi najčešće uberu misleći da je riječ o Zelenoj krasnici koju je također pokazao. Ukazao je i na to da ljudi beru gljive gledajući joj u šeširić, a da pri tome uopće ne gledaju u stručak koji je veoma važan prilikom određivanja o kakvoj vrsti je riječ.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.