OPREZNO

Mnogi kuhaju rižu na ovakav način, no on može biti opasan za zdravlje, kažu stručnjaci

Mnogi kuhaju rižu na ovakav način, no on može biti opasan za zdravlje, kažu stručnjaci
28.12.2020.
u 09:16
Dok je za pola čovječanstva ona osnovna hrana, drugi je proglašavaju 'prehrambenom prevarom' jer je puna ugljikohidrata i deblja. No, je li riža zdrava ovisi o tome kako ju spremate i koju vrstu jedete
Pogledaj originalni članak

edno je istraživanje pokazalo da je jedna od najčešćih metoda kuhanja riže - u zdjeli kipuće vode dok voda ne ispari - zapravo otrovna, jer nakon takvog kuhanja u riži ostaje arsen u tragovima. Arsen rižu kontaminira još tijekom uzgoja, a stvara se kao rezultat industrijskih toksina i pesticida. - Taj se otrov povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i s problema u razvoju, a najopasniji je za djecu - upozorio je profesor bioloških znanosti na Sveučilištu Belfast Andy Meharg, piše The Sun.  Meharg je testirao različite načine kuhanja riže kako bi otkrio koji je najzdraviji. U prvoj je metodi jednu šalicu riže stavio u dvije šalice vode koja je u kuhanju isparila, a otkrio je da s tom metodom u riži ostaje najviše arsena. U drugoj je metodi jednu šalicu riže stavio u pet šalica vode i izbacio višak vode, a razina arsena se prepolovila. U trećoj metodi riža se kuhala tako da se preko noći namakala, a ujutro isprala i tek onda kuhala - s čim se udio toksina smanjio za 80 posto.  

Je li riža uopće zdrava? 

Dok je za polovicu čovječanstva ona osnovna hrana, drugi je proglašavaju 'prehrambenom prevarom' jer je puna ugljikohidrata i pridonosi debljanju. Nutricionisti kažu da to je li ona zdrava ovisi o tome koju vrstu jedete. Bijela se riža tako smatra 'nutritivno lošom' jer se dobiva ljuštenjem ovojnice zrna, zbog čega je njena hranjiva vrijednost manja. U procesu mljevenja se uklanjaju mekinje i klice, što joj oduzima vitamin B, željezo i vlakna. Iako se naknadno obogaćuje željezom i B vitaminom, vlakna se u nju nažalost ne mogu vratiti.

Smeđa riža je ista stvar kao i bijela, no ona je 'cijelo zrnata žitarica', jer joj je uklonjena vanjska nejestiva opna, te je bolji izbor za apsorpciju vlakna, vitamina E i antioksidansa. 

Smeđa riža 

Tako se u jednoj šalici kuhane smeđe riže nalazi oko 3,5 grama vlakna, a ista količina bijele riže sadrži manje od 1 gram. Osim toga, studije pokazuju da dio rižina zrna poznat kao sub aleuronski sloj koji može pružati zaštitu od visokog krvnog tlaka i ateroskleroze, a nalazi se samo u smeđoj riži.

Također, dokazano je kako mijenjanjem bijele za smeđu rižu ljudi smanjuju svoj rizik od dobivanja dijabetesa tipa 2.  Ipak, jednu stvar treba imati na umu - većina ljudi misli kako je smeđa riža sinonim za cjelozrnatu, no tehnički cijela zrna riže mogu biti različitih boja, ovisno o sorti žitarice. 

Divlja riža 

Riječ je o žitarici koja raste na vodi te ima nešto više proteina od smeđe riže, a studije pokazuju kako ima najbolji učinak na snižavanje razina kolesterola. Iako su smeđa i divlja riža svakako bolji odabir od bijele, nutricionisti upozoravaju kako je bolje ne kupovati njihove mješavine, jer najčešće sadrže visoku razinu soli.
Prema dimenzijama, riža se obično dijeli u tri skupine, a veličina zrna nema utjecaja na nutritivnu vrijednost: 

1. Riža dugog zrna - 3-5 puta je dulja nego šira. Zbog amiloze u zrnu, pri kuhanju se ne sljepljuje i stvara rastresitu strukturu, pa je pogodna za salate i pržena jela s rižom. 

2. Riža srednje dugog zrna - otprilike su dvostruko dulja od svoje širine i sadrže podjednake količine amiloze i amilopektina. Nakon kuhanja, zrna su ipak sklonija sljepljivanju 

3. Riža kratkog zrna - ima više amilopektina, pa su zrna zdepasta, okruglasta i ljepljiva. Takva riža pogodna je za rižota, sushi i deserte na bazi riže.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.