za ljubitelje čokolade

Najsočniji čokoladni kolač koji se topi u ustima, donosimo provjereni recept

Foto: Unsplash
Najsočniji čokoladni kolač koji se topi u ustima, donosimo provjereni recept
01.10.2024.
u 07:30
Početak pripreme ne razlikuje se puno od klasičnih čokoladnih kolača, sve do zadnjeg dijela pripreme gdje se kolač zalijeva mokrim, čokoladnim preljevom
Pogledaj originalni članak

Čokolada je jedna od najomiljenijih namirnica na svijetu i čest je dodatak najdražim kolačima. Ako volite čokoladu, isprobajte ovaj recept. Mokri čokoladni kolač najsočniji je i najčokoladniji koji smo ikad kušali. Naziva se i turski mokri kolač po zemlji iz koje potječe, a njegovo originalno ime islak kek u prijevodu znači upravo “mokri kolač”, piše Putnikofer.hr.

Početak pripreme ne razlikuje se puno od klasičnih čokoladnih kolača, sve do zadnjeg dijela pripreme gdje se kolač zalijeva mokrim, čokoladnim preljevom. On ulazi u svaku poru kolača i daje mu nevjerojatnu sočnost. U ovom su receptu mjere napisane u čašama, pri čemu je čaša ona od 2 decilitra, što odgovara vrijednosti od otprilike 200 g suhih sastojaka, odnosno 200 ml mokrih. Žlica se odnosi na uobičajenu veliku, osnosno jušnu žlicu.

Sastojci:

Za biskvit:

5 jaja
1 čaša bijelog šećera
1 vrećica vanilin šećer
1 čaša suncokretovog ulja
1 čaša mlijeka
2 čaše glatkog brašna
5 žlica kakaa
1 vrećica praška za pecivo

Za preljev:

3 čaše mlijeka
100 g čokolade za kuhanje s većim postotkom kakaa
0.5 čaše suncokretovog ulja
1 čaša bijelog šećera
1 vrećica vanilin šećera
5 žlica kakaa

POSTUPAK PRIPREME
Upalite pećnicu da se zagrije na 190 stupnjeva.
Lim za pečenje dimenzija 35×20 obložite papirom za pečenje.
Umutite pet jaja sa šećerom i vanillin šećerom dok ne postanu pjesnata. Dodajte mlijeko i ulje i miksajte da se sjedini.
Mokrim sastojcima potom dodajte suhe: prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo.
Sve izmiksajte pa prelijte u lim za pečenje i stavite da se peče 35 minuta.
Pred kraj kuhanja pripremite preljev. Sve sastojke stavite u posudu i miješajte dok se zagrijava.
Kad se sve sjedinilo, otopilo i prokuhalo, sklonite s vatre.
Biskvit izvadite iz pećnice. Ako ste koristili papir za pečenje, preokrenite biskvit i uklonite ga, pa potom vratite kolač u lim za pečenje.
Biskvit temeljito, na više mjesta, izbodite čačkalicom i narežite na jednake kocke.
Potom ga ravnomjerno zalijte prelijevom.
Po želji vrh možete dekorirati voćem ili orašastim plodovima.
Stavite hladiti preko noći i sutra uživajte u nevjerojatnoj sočnosti i punom okusu čokolade ovog kolača!


 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.