Tražite li jednostavni recept, život će vam olakšati kupovne rozen kore, koje se pune najrazličitijim nadjevima od orašastih plodova, čokolade, vanilije, voća…
Jedan od omiljenih nadjeva za kolače je onaj od maka, a kako bi bio još ukusniji, možete mu dodati naribane čokolade, narančine ili limunove korice, kakao ili suhe brusnice, piše Pun Kufer.
Sastojci za pitu od maka:
8 rozen kora
450 ml mlijeka
250 g šećera
1 vanilin šećer
200 g maslaca
300 g mljevenog maka
70 g čokolade s puno kakaa
100 g keksa
šećer u prahu
Priprema pite od maka:
Čokoladu sitno nasjeckajte. Kekse sameljite.
Zagrijte mlijeko, umiješajte šećer i vanilin šećer pa miješajte dok se ne rastope.
Dodajte mak i aromu vanilije pa kuhajte na laganoj vatri miješajući oko pet minuta. Maknite s vatre pa dodajte maslac narezan na kockice i čokoladu. Promiješajte i dodajte mljevene kekse.
Koru stavite na pladanj, žustro premažite nadjevom da se ne stigne stvrdnuti pa poklopite drugom korom, lagano pritisnite i ponovite postupak. Zadnju koru ostavite praznu. Na kolač stavite teret, možete se poslužiti plehom, koji će ga dobro stisnuti. Neka tako stoji 10 minuta.
Kolač ostavite četiri sata ili preko noći u hladnjaku pa pospite šećerom u prahu.