Kolač koji ćemo vam uskoro predstaviti ne može se nazvati pitom, ali kako se peče ‘naopako’ na kraju baš podsjeća na obrnutu pitu od jabuka. Osim neodoljivim izgledom, ovaj nas je kolač privukao jednostavnim i jeftinim sastojcima.
Ideja je bila pronaći kolač kojeg možemo napraviti od onoga što trenutno imamo u kuhinji, a jabuke su bile te koje su odredile smjer. Na kraju je upravo sok taj koji ovaj kolač čini toliko voćnim i kremastim.
Iako se kolač može raditi sa 2 jabuke, mi smo se odlučili napraviti s 3 jabuke. Stvar je ukusa i toga hoćete li peći tortu ili običnom plehu. Uz to, ukoliko volite manje slatko, prepolovite količinu šećera.
Sastojci:
3 jaja
150 grama brašna
100 g otopljenog maslaca
3 jabuke
1-4 žlice šećera (po ukusu)
Šećer u prahu
Priprema:
Narežite jabuke na kriške. Podmažite oblik ili pleh maslacem, a možete staviti i papir za pečenje. Pomiješajte jaja i šećeš, dodajte mlijeko, brašno i prašak za pecivo, potom vanilin šećer. Po želji, možete naribati i malo korice limuna.
Na dno rasporedit jabuke te preko njih prelijte smjesu. Pecite na 180 stupnjeva gornje i donje vatre oko 30-45 minuta. Napravite test štapićem prije nego izvadite kolač iz pećnice. Kad se kolač ispeče, preokrenite ga i pospite šećerom u prahu.