Novo istraživanje

Otkriveno je tajno svojstvo pistacija: Pogledajte kako utječe na važan organ

Otkriveno je tajno svojstvo pistacija: Pogledajte kako utječe na važan organ
09.11.2024.
u 14:17
Pogledaj originalni članak

Novo istraživanje otkriva iznenađujuće koristi pistacija za zdravlje očiju, s pozitivnim promjenama koje se mogu primijetiti već nakon šest tjedana redovite konzumacije. 

Ove ukusne orašaste plodove krasi visok sadržaj luteina, biljnog pigmenta koji podržava rad mozga i štiti oči od oštećenja povezanih sa starenjem. U nastavku su detalji o istraživanju koje ukazuje na moć pistacija kao dijela svakodnevne prehrane.

Znanstvenici s Friedman School of Nutrition Science and Policy na Sveučilištu Tufts ustanovili su kako dnevno konzumiranje pistacija poboljšava zdravlje očiju povećanjem optičke gustoće makularnog pigmenta. Lutein, biljni pigment prisutan u pistacijama, ključan je za zaštitu očiju od štetnih efekata plave svjetlosti i starenja.

Sjajni za oči

Studija je pokazala da redoviti unos od 57 grama pistacija dnevno tijekom razdoblja od 12 tjedana doprinosi većoj koncentraciji makularnog pigmenta kod zdravih osoba srednje i starije dobi, što je važno jer makularni pigment ima ulogu u zaštiti mrežnice.

Dr. Tammy Scott, neuropsihologinja i glavna autorica studije, naglasila je kako pistacije nisu samo hranjiv međuobrok već mogu značajno doprinijeti zdravlju očiju, što postaje osobito važno s godinama, kada se rizik od problema s vidom povećava.

[Foto: Pexels]

Lutein u pistacijama također donosi značajnu korist za zdravlje mozga, a redovitim unosom pistacija može se čak udvostručiti dnevna razina luteina u tijelu. 

KLIMATSKE PROMJENE

Agencija za sigurnost hrane BiH: Bakterija Vibrio spp. u morskim plodovima

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) provela je procjenu javno-zdravstvenih aspekata bakterija Vibrio spp. povezanih s konzumacijom morskih plodova. Sukladno najnovijim procjenama EFSA-e, zbog klimatskih promjena, očekuje se povećanje prevalencije bakterije Vibrio spp. u morskim plodovima u Europi, kao i na globalnoj razini, osobito u bočatim vodama i vodama niskog saliniteta. Pored toga, kod pojedinih vrsta bakterija roda Vibrio sve češće se pojavljuje otpornost na antibiotike posljednje linije obrane.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.