Udari vjetra i do nevjerojatnih 220 km/h

Ove predjele pogodit će uraganski vjetrovi, očekuje se pola metra snijega. Snažan ciklon na Atlantiku

Ove predjele pogodit će uraganski vjetrovi, očekuje se pola metra snijega. Snažan ciklon na Atlantiku
22.02.2024.
u 21:01
Veoma snažan ciklon formirao se na sjevernom dijelu Atlantika
Pogledaj originalni članak

Veoma snažan ciklon formirao se na sjevernom dijelu Atlantika. Riječ je o ciklonu čiji se centar nalazi južno od Grenlanda i koji sve više jača, ujedno se i produbljuje.

Ovaj ciklon sjevernom dijelu Atlantika između Kanade i Islanda donosi veoma obilne snježne padaline, jugoistočno od Grenlanda i kišu, dok su južni dio Grenlanda zahvatile obilne snježne padaline.

Ono po čemu je specifičan ovaj ciklon jeste po tome što ima karakteristike snažnog uragana kada je vjetar u pitanju, iako je riječ o vantropskom ciklonu umjerenih širina.

Udari vjetra unutar ciklona su i do nevjerojatnih 220 kilometara na sat i bilježe se na južnom dijelu Grenlanda, dok su oko centra ciklona nad sjevernim dijelom Atlantika od 180 d0 200 kilometara na sat.

Valovi južno od Grenlanda imaju visinu i do 20 metara, tako da je ovaj ciklon velika prijetnja po prekooecanske brodove.

Osim uraganskih vjetrova, ciklon će južnom dijelu Grenlanda donijeti i pola metra snijega, uz vijavicu i mećavu, a snježni nanosi bit će višemetarski.

Riječ je o jednoj od veoma snažnih orkanskih i zimskih oluja na sjevernom Atlantiku, a nalik uraganskim. Tijekom jesenskih i zimskih mjeseci orkanske oluje česta su pojava na sjevernom Atlantiku koje se često izravno obrušavaju na sjevernu i zapadnu Europu.

Tijekom večeri i noći front u sklopu ciklona zahvatit će i Island i donijeti obilnu kišu i otopljenje, planinama i snijeg, a otopljenje se očekuje zbog izraženog južnog strujanja. Očekuju se olujni vjetrovi od 100 kilometara na sat.

U naredna dva dana ciklon će se svojim centrom sporo premještati dalje na istok i u četvrtak će se naći južno od Islanda, a sjevernije od Irske i Škotske. Tada, ali i u petak i tijekom vikenda imat će centar u blizini Farskih ostrva i imat će vrijednost zračnog pritiska od 946 mb.

Ovaj ciklon u svom zadnjem dijelu donijet će snijeg i zahlađenje Islandu, a Britanskim ostrvima i Irskoj kišovito, ali i toplo vrijeme, zbog izraženog južnog strujanja.

Ovaj ciklon donijet će orkansku oluju u drugoj polovini tjedna, naročito u petak i tijekom vikenda oblasti Atlantika od jugozapadne do sjeverozaapdne Europe, a utjecat će i na vrijeme na našem području, pa se u četvrtak i tijekom vikenda očekuje naoblačenje. U prilog ovome ići će i nastanak sekundarnog ciklona iznad centralnog Mediterana.

Inače, zahvaljujući ciklonskoj aktivnosti nad Atlantikom i Mediteranom, regija, ali i veći dio europskog kopna do kraja veljače ne očekuje zimsko zahlađenje sa snijegom, zbog toga što ćemo se nalaziti u prednjem i toplom sektoru ciklona, uz snažna južna strujanja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.