savršeno uz kavu ili čaj

Pita od jabuka, oraha i cimeta: Neodoljiv desert koji širi miris topine

Foto: Shutterstock
Pita od jabuka, oraha i cimeta: Neodoljiv desert koji širi miris topine
05.10.2024.
u 08:21
Pogledaj originalni članak

Neodoljivi mirisi pite napravljene od cimeta, jabuka i oraha, klasičnog deserta savršeni su za druženja uz kavu ili toplu šalicu čaja. Uz okuse jabuke i oraha odlično se prožima okus cimeta, začina koji ima antioksidativna i protuupalna svojstva.

Pita od jabuka, oraha i cimeta

Kora

150 g brašna

1 žličica soli

1 žličica šećera

113 g maslaca (hladnog)

60-90 ml hladne vode

Nadjev

6 velikih jabuka, oguljenih i narezanih na ploške

15 ml svježe iscijeđenog soka od limuna

100 g smeđeg šećera

5 g cimeta

34 g brašna

1 žličica ekstrakta vanilije

Preljev

135 g brašna

100 g smeđeg šećera

1 žličica cimeta

113 g hladnog maslaca narezanog na kockice

100 g oraha, grubo nasjeckanih

Priprema:

Za pripremu kore:

1. U multipraktiku pomiješajte brašno, sol, šećer i maslac i miksajte 4 do 6 puta dok se još ne vide komadići maslaca veći od zrna graška. Dodajte žlicu (15 ml) hladne vode miješajući jednom ili dva puta nakon svakog dodavanja. Prestanite dodavati vodu i miješati kada primijetite da se tijesto skuplja i počinje grudati, piše Zivim.hr.

2. Smjesu prebacite ga na papir za pečenje i još malo razradite tijesto. Ostavite ga u hladnjaku zamotanog u papiru za pečenje ili plastičnoj vrećici najmanje dva sata.

Priprema nadjeva:

1. U posudi pomiješajte jabuke, limunov sok, smeđi šećer, cimet, brašno i vaniliju da se sjedine. Ostaviti sa strane.

Priprema preljeva:

1. U posudi pomiješajte brašno, smeđi šećer, cimet i maslac. Smjesa treba imati mrvičastu teksturu.

2. Dodajte sjeckane orahe. Sjedinjenu smjesu stavite u hladnjak.

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u ravnomjeran krug od 28 cm. Tijesto premjestite u posudu za pite od 23 cm. Ravnomjerno ga utisnite na dno i uz stijenke posude za pite i oblikujte rubove.

Ravnomjerno rasporedite nadjev u koru za pitu i uklonite višak tekućine iz nadjeva ako je ima. Izvadite preljev iz hladnjaka i prelijte preko nadjeva. Kalup labavo pokrijte aluminijskom folijom i pecite 15 minuta. Zatim je uklonite i ostavite pitu u pećnici, smanjite temperaturu na 190 °C i pecite još 30-35 minuta. Posljednjih 15 minuta ponovno prekrijte aluminijskom folijom. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.