MISIJA POTPORE UKRAJINI

Plenković kritizirao Milanovićev potez: 'Jedna potpuna manipulacija'

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Plenković kritizirao Milanovićev potez: 'Jedna potpuna manipulacija'
01.10.2024.
u 18:43
Predsjednik Zoran Milanović odbio je poslati pripadnike OSRH-a u misiju potpore Ukrajini
Pogledaj originalni članak

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a, koja je održana u Gradskom odboru HDZ-a Grada Zagreba, hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se medijima te komentirao aktualne teme. "Smatramo kao Vlada da će BDP ove godine rasti 3,6 posto. Hrvatska danas ima najviše zaposlenih i najmanje nezaposlenih. To nam je posebno drago", kazao je Plenković te komentirao rezultate u turizmu: "Smatramo da će ova godina po dolascima, noćenjima i ukupnim prihodima itekako biti pozitivna za hrvatsko gospodarstvo." Vlada će, kako je kazao, ovoga tjedna na sjednici imati rebalans proračuna koji će potom biti upućen u Sabor. 

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odbio je poslati pripadnike OSRH-a u misiju potpore Ukrajini. "Vlada želi poslati pripadnike OSRH u misiju potpore Ukrajini, ali provedba takve odluke u nadležnosti je Predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OSRH i on je u okviru svoje ustavne nadležnosti odlučio da neće dati prethodnu suglasnost na odluku o  sudjelovanju pripadnika OSRH u takvoj misiji koja može potencijalno štetno djelovati na nacionalne interese Republike Hrvatske", priopćio je ranije danas Ured predsjednika. Plenković se osvrnuo na tu Milanovićevu odluku te kazao: 

"Riječ je o aktivnosti koja se zove NSATU. Kao što smo imali onaj cirkus s njegovim nedavanjem suglasnosti na sudjelovanje Hrvatske u EU misiji vojne pomoći Ukrajini, koja jednako kao i ova bila, omeđena da nitko ne ide u Ukrajinu. Ova je aktivnost prihvaćena i usvojena na summitu NATO-a u Washingtonu, Hrvatsku je na tom summitu predstavljao Milanović".

"Ovdje je riječ o jednom politikantskom pristupu koji mahom ima za cilj ponovno manipulaciju i bacanje u eter laži. Kao što je Bulj pitao šaljemo li mi kao Vlada hrvatske vojnike u Ukrajinu, što je naravno besmislica. Tako i ovaj danas ponavlja da on nas štiti od neuvlačenja u nekakav sukob", dodao je Plenković te nastavio: "Tu nema ničega nego kontinuirano miniranje vanjskopolitičkog stava Vlade o tome da je Rusija agresor, a Ukrajina žrtva."

"Jedna potpuna manipulacija. Odeš na summit, tamo ne govoriš ništa. Onda sada ideš ponovno pojašnjavati hrvatskom narodu da si navodni zaštitnik od uvlačenja u sukob, a nitko ne šalje hrvatske vojnike u Ukrajinu", rekao je premijer te Milanovića nazvao "kršiteljem Ustava". 

"Milanović je spasio pet časnika da ne odu u Njemačku. Ne radi se o tome da ih je spasio da odu na front u Ukrajinu, nego je ovih pet spasio da ne dobiju dnevnice zbog putovanja u Njemačku. To je bit", ustvrdio je Plenković.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.