govor na Općoj skupštini UN-a

Plenković: Za sigurnost i stabilnost BiH mora se osigurati ustavna ravnopravnost triju konstitutivnih naroda

Andrej Plenković u un-u
Foto: Vlada RH
1/2
27.09.2024.
u 20:04

Plenković je naglasio da Hrvatska ima čvrsto uvjerenje da "svaka nacija ima pravo na samoodređenje i zaštitu prema Povelji UN-a".

Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je u petak u govoru na Općoj skupštini UN-a da je Hrvatskoj "od posebnog značaja stabilnost Bosne i Hercegovine" koja je moguća, kako kaže, punom ravnopravnošću triju konstitutivnih naroda.

"Hrvatska dosljedno potiče naše zapadnobalkanske partnere da ulože još više napora u ispunjavanje utvrđenih kriterija. Regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi, uz rješavanje otvorenih pitanja i sporova, ostaju ključan, neizostavan dio procesa. 
Pristup temeljen na zaslugama i nagrađivanje individualnih postignuća u ispunjavanju standarda ubrzat će pristupanje europskoj obitelji", poručio je Plenković, priopćeno je iz Vlade RH.

"U tom pogledu, oni koji surađuju u dobroj vjeri (usklađuju se sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a) i provode istinske reforme trebali bi ići naprijed na svom putu pristupanja Europskoj uniji. 
Za nas je od posebne važnosti stabilnost susjedne Bosne i Hercegovine s kojom dijelimo više od tisuću kilometara dugu granicu.", naglasio je hrvatski premijer.
 
"Za postizanje sigurnosti i stabilnosti u zemlji potrebno je osigurati ustavnu punu ravnopravnost triju konstitutivnih naroda - Hrvata, Bošnjaka i Srba - te poštivanje Daytonsko-pariškog sporazuma, mirovnih ugovora kojima je okončan rat i potvrđena višenacionalna, multi-konfesionalna i multi-kulturalna Bosna i Hercegovina", rekao je Plenković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije