Sjednica Vlade

Plenković o Banovini: Izdvojili smo dvije milijarde kn. Svjesni smo da je konstrukcijska obnova spora

Foto: Patrik MacekPixsell
Plenković o Banovini: Izdvojili smo dvije milijarde kn. Svjesni smo da je konstrukcijska obnova spora
29.12.2022.
u 12:26
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković na početku posljednje ovogodišnje sjednice Vlade osvrnuo se na drugu obljetnicu potresa na Banovini. Izrazio je suosjećanje s obiteljima smrtno stradalih kao i sa svima koji su nastradali.

- Time su na određeni način pod dojmom i drugačijim životom nego je to bilo prije potresa, a i mnogi u privremenom smještaju. Poduzimali smo brojne aktivnosti, uspoostavili stožer, pomagali stanovnike u svim aspektima. Poduzete su različite mjere - od hrane, goriva, prijevoza, različitih olakšanja. Vlada je izdvojila 2 milijarde kuna za interventne mjere, a tu su i aktivnosti same obnove - poručio je premijer te govoreći o dinamici obnove kazao da postoje dva segmenta - ono čime su zadovoljni i ono čime nisu.

- Dio s kojim smo zadovoljni, odnosi se na nekonstrukcijusku obnovu, na izgradnju višestambenih zgrada. U Petrinji bi 130 stanova trebalo biti gotovo ovog ljeta. Ono što nije dobro, a čega smo svjesni je konstrukcijska obnova i izgradnja zamjenskih kuća, to je jedan od glavnih zadataka za 2023. da se ti procesi ubrzaju - naglasio je.

Kazao je kako je ulazak u eurozonu ogromno postignuće na kojem se sustavno radilo. Spomenuo je i ulazak u Schengen.

- S ostalim članicama ćemo biti među zemljama gdje nema čekanja, kontrola... Mi ćemo 26. ožujka u punini postati dio Schengena, kada počinje ljetni režim letenja. Obilježit ćemo oba događaja. Ministar Primorac i guverner Vujčić će na bankomatima uzeti eure, Božinović će na Bregani biti sa slovenskim kolegama…  - najavio je i kazao da u nedjelju stiže i Ursula von der Leyen koja je htjela obilježiti "dan kada prvi put u povijesti jedna zemlja na isti dan ulazi i u eurozonu i u Schengen". 

Plenković je spomenuo i sve krize ove godine, rat, inflaciju, pandemiju..

- Nećemo se, kao dio opozicije, sramiti svojih stavova - govorio je i o ratu u Ukrajini i odbijanju zastupnika da se izglasa potpora obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL 29.12.2022., Zagreb - U NSK je odrzana 151. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Prisjetio se i Pelješkog mosta, a spomenuo je i da je Hrvatska 2022. imala najviši kreditni rejting.

- U idućoj godini ostaje ubrzanje obnove, demografska revitalizacija, rad na smanjenju stope inflacije, ulagat ćemo i u energetski i prehrambenu neovisniju Hrvatsku. Želimo ubrzati korištenje europskih sredstava. Želimo početi godinu, a ona će početi rastom minimalnih plaća, osigurat ćemo obroke u osnovnim školama, donijet će se uredba o radu nedjeljom, zaživjet će reforma o socijalnom sustavu, zdravstvena reforma... - istaknuo je premijer. 

I ministar Tomo Medved osvrnuo se na potres u Banovini.

- Potres je uzrokovao teške materijalne, ali i one teško mjerljive socijalne posljedice koji još utječu na ljude. Vidljive su velike štete. Stožer svo vrijeme osiguravao je povezanost i jedinstvo napora i koordinirao sve potrebne aktivnosti. Šteta je procijenjena na 5.5 milijardi eura - kazao je ministar.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.