Važno je biti oprezan jer je sasvim izvjesno da dolazi do porasta broja oboljelih. Nova varijanta omikrona brže se prenosi unutar populacije

Porast broja zaraženih, nadležni pozivaju na oprez

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
Porast broja zaraženih, nadležni pozivaju na oprez
22.07.2022.
u 20:44
Pogledaj originalni članak

Čini se kako dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, što su nadležni i najavljivali u proteklih mjesec dana zbog nove varijante omikron soja koronavirusa. Od četvrtka do petka (24 sata vremena) u Bosni i Hercegovini potvrđena su 423 nova slučaja, a tri osobe su preminule.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prijavljeno je ukupno 769 uzoraka, od čega je 248 pozitivno na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u svim županijama, osim u Bosansko-podrinjskoj županiji i Hercegbosanskoj županiji.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske objavio je podatak da je koronavirus u protekla 24 sata laboratorijski potvrđen kod 175 osoba.

Važno je biti oprezan jer je sasvim izvjesno da dolazi do porasta broja oboljelih. Nova varijanta omikrona brže se prenosi, a europske agencije za zdravstvo i medicinu objavile su preporuke za tzv. drugu booster dozu, odnosno četvrtu dozu cjepiva protiv koronavirusa, s naglaskom na osjetljive skupine i osobe starije od šezdeset godina.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach upozorio je na novi val koronavirusa u Njemačkoj ako se prije jeseni ne dogovore dovoljne mjere za suzbijanje COVID-19.

- Uđemo li u jesen kako smo sada, dakle bez zaštitnih maski, bez ičega, to bi značilo da će broj zaraženih oštro porasti, ali i da će odjeli intenzivne skrbi biti preopterećeni - rekao je za dpa u četvrtak tijekom posjeta Washingtonu.

U isto vrijeme, nastavio je Lauterbach, i bolničko osoblje bit će bolesno, što će biti dodatno opterećenje za zdravstveni sustav. - To je poput svijeće koja gori na dva kraja - rekao je Lauterbach.

- Potrebne su nam mjere, to je jasno... Nije pitanje za raspravu, bit ćemo spremni - rekao je Lauterbach. Nije htio ulaziti u to koje će mjere biti primijenjene, rekavši da je to tema povjerljivih pregovora s ostalim ministarstvima, uključujući ministarstvo pravosuđa.

- Zakonska osnova sadašnjih ograničenja protiv koronavirusa u Njemačkoj istječe 23. rujna, a do tada vlada mora odlučiti o novim mjerama - rekao je Lauterbach.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.