Uskoro novi Sporazum CEEPUS IV

Povećan interes gostujućih studenata i profesora za studiranje i rad na sveučilištima u BiH

Foto: Fena
Povećan interes gostujućih studenata i profesora za studiranje i rad na sveučilištima u BiH
17.09.2024.
u 14:11
Pogledaj originalni članak

Bosna i Hercegovina 17 godina sudjeluje u Srednjoeuropskom programu razmjene za sveučilišne studije (CEEPUS II i CEPUS III) u okviru kojeg su bosanskohercegovački studenti i profesori ostvarili pravo studiranja na sveučilištima u inozemstvu, a gostujući studenti i profesori iz inozemstva ostvarili su pravo studiranja na bosanskohercegovačkim sveučilištima.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao potpisnik CEEPUS sporazuma, odgovorno je za realizaciju Programa i koordinaciju aktivnosti u BiH, dok su entitetska ministarstva obrazovanja odgovorna za realizaciju financijskih obveza, odnosno isplatu stipendija gostujućim studentima i profesorima.

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak zadovoljna je dosadašnjom primjenom Sporazuma CEEPUS, no mišljenja je da treba dodatno raditi kako bi rezultati bili još bolji.

„Zahvaljujući CEEPUS-u naši studenti su dobili priliku da studiraju na inozemnim sveučilištima, a to je vjetar u leđa za svakog mladog čovjeka koji želi napredovati u karijeri.

Dodatno profesori su dobili priliku za razmjenu iskustava, sa svojim kolegama na inozemnim sveučilištima. Raduje me i činjenica da sve više studenata i profesora iz inozemstva želi posjetiti sveučilišta  u našoj zemlji“, ističe Bošnjak.

Ministarstvo civilni poslova BiH, u suradnji s drugim nadležnim institucijama, pokrenulo je više aktivnosti kako bi provedbu Sporazuma podiglo na veću razinu, riješilo određene poteškoće koje su se pojavile u primjeni Sporazuma, a na zadovoljstvo studenta i profesora koji apliciraju na program.

Ovo je dogovoreno nedavno na sastanku koji je organizirao Sektor za obrazovanje Ministarstva civilnih poslova BiH, na kojem su sudjelovali predstavnici nadležnih entitetskih ministarstava obrazovanja i financija, Ministarstva sigurnosti BiH, te predstavnici partnerskih visokoškolskih ustanova.

Konstatirano je da je potrebno povećati godišnje kvote mjesečnih stipendija za gostujuće studente i profesore, budući da su partnerska sveučilišta iskazala potrebu za tim vidom apliciranja.

Broj prijava mreža na međunarodnoj razini svake godine je veći, čime se povećava i broj aktivnih mreža. U akademskoj godini 2024/2025 aktivno je 133 mreže, a dok bosanskohercegovačka sveučilišta sudjeluju u 79 mreža.

U Bosni i Hercegovini trenutačno se isplaćuje 152 mjesečne stipendije gostujućim studentima i profesorima (Federacija BiH 102 i Republika Srpska 50), te je nužno povećati broj mjesečnih stipendija, ali i uskladiti novčane iznose stipendija s troškovima života u BiH.

Sustav isplate stipendija potrebno je dodatno unaprijediti, te smanjiti administrativne obveze i troškove. Predloženo je pokretanje  nekoliko inicijativa, kako bi se unaprijedio cjelokupni sustav.

U svibnju 2025. godine na snagu će stupiti i novi Sporazum CEEPUS IV za razdoblje 2025-2032.

CEEPUS IV će studentima i profesorima iz BiH, ali i gostujućim studentima i profesorima iz inozemstva u BiH, nastaviti pružati stipendije koje pokrivaju troškove života, troškove korištenja laboratorija za istraživanja u zemlji domaćinu, kao i troškove smještaja i osnovnog zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u zemlji domaćinu.

Novi Sporazum CEEPUS IV, će biti utemeljen na povezivanju znanstveno-istraživačkih područja, te povećanju broja znanstveno-istraživačkih projekata na sveučilištima. Poziv za prijave CEEPUS mreže za akademsku 2025/2026. godinu bit će otvoren 23. rujna 2024. godine.

Bosna i Hercegovina je od 2007. godine uključena u CEEPUS. Preko 3000 mjesečnih stipendija dodijeljeno bosanskohercegovačkim profesorima i studentima za boravak na inozemnim partnerskim sveučilištima u razdoblju od 2007. do 2023. godine.

U istom razdoblju dodijeljene su 1423 mjesečne stipendije za realizirane posjete profesora i studenata bosanskohercegovačkim sveučilištima.

Program CEEPUS  prvenstveno ima za cilj razvoj mobilnosti, te povezivanje znanstveno istraživačkih područja i razvoj akademske suradnje kroz kreiranje sveučilišnih mreža koje će, između ostalog, raditi na zajedničkim programima i stjecanju prava na zajedničke diplome.

CEEPUS je usmjeren ka izgradnji područja europskog visokog obrazovanja i upotrebi regionalne akademske mobilnosti kao strateškog programa za provedbu Bolonjskih ciljeva.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.