krajem narednog mjeseca

Poznat iznos jednokratne pomoći umirovljenicima u FBiH

Foto: Ilustracija
Poznat iznos jednokratne pomoći umirovljenicima u FBiH
29.09.2024.
u 08:36
Ova pomoć bi trebala biti isplaćena nakon što Vlada FBiH uradi rebalans proračuna, a to bi trebalo biti krajem narednog mjeseca
Pogledaj originalni članak

Prema statistici, trenutno u FBiH ima oko 451.000 umirovljenika, a više od 300.000 njih prima minimalnu mirovinu od 573 KM, što naravno zbog trenutne inflacije nije dovoljno za život.

Iako su se u više navrata obraćali Vladi FBiH, od održanih sastanaka nije bilo neke velike koristi.

Iz Vlade FBiH su već odgovorili na zahtjeve umirovljenika, a do povećanja mirovina neće doći, kao ni do izvršenja zakona o usklađivanju mirovina. Ipak, umirovljenici u FBiH mogu očekivati jednokratnu pomoć, ali ne prije izbora kao što su zahtijevali.

Prema dostupnim informacijama, jednokratna pomoć će iznositi 100 KM za umirovljenike koji imaju mirovinu veću od 1.000 KM, i 200 KM za one čija je mirovina manja od tog iznosa.

Ova pomoć bi trebala biti isplaćena nakon što Vlada FBiH uradi rebalans proračuna, a to bi trebalo biti krajem narednog mjeseca.

Trenutno se u FBiH doprinosi u mirovinski sustav uplaćuju za 549.000 radnika, dok broj umirovljenika stalno raste.

Negativni demografski trendovi u BiH su, nažalost, prisutni dugi niz godina. U RS-u već od 2002., a FBiH od 2007.

Natalitet neće povećati jednokratna pomoć, već siguran i dobro plaćen posao

Negativni demografski trendovi u BiH su, nažalost, prisutni dugi niz godina, s razlikom u entitetima. Naime, u RS-u je već od 2002. prisutan prirodni pad broja stanovnika, dok u FBiH počinje u 2007. To znači da u BiH od 2007. godine imamo veći broj umrlih nego rođenih s izvjesnim razlikama u općinama i županijama.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.