potpisan Sporazum

Jednokratna pomoć: Uz mirovinu za srpanj, 5.611 umirovljenika će dobiti i po 50 KM

umirovljenici
04.07.2024.
u 07:28

Sporazumom se regulira realizacija i prijenos sredstava u ukupnom iznosu od 285.000 KM odobrenih u vidu jednokratne novčane pomoći najugroženijim kategorijama umirovljenika s područja općine Novo Sarajevo

Uz isplatu redovite mirovine za mjesec srpanj ove godine, 5.611 umirovljenika s prebivalištem na području općine Novo Sarajevo primit će i jednokratnu pomoć od 50 KM. U tu svrhu, Općina Novo Sarajevo izdvojila je 285.000 KM.

Tim povodom je načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović s direktorom Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Halilom Subašićem potpisao Sporazum o načinu isplate jednokratne pomoći.

Sporazumom se regulira realizacija i prijenos sredstava u ukupnom iznosu od 285.000 KM odobrenih u vidu jednokratne novčane pomoći najugroženijim kategorijama umirovljenika s područja općine Novo Sarajevo, piše Slobodna Bosna.

- Pravo na jednokratnu novčanu pomoć ima 5.611 umirovljenika koji imaju najnižu mirovinu 573,53 KM, a koja se isplaćuje u Federaciji BiH, kazao je Tanović.

Iako sredstva nisu dovoljna, načelnik je podvukao kako je to poruka umirovljenicima da Općina misli na njih i uvijek će im pružati podršku.

Podsjetio je da Općina različitim projektima pomaže umirovljenike koji u okviru tri centra za zdravo starenje imaju priliku putovati, družiti se. Ove godine je Općina u tu svrhu iz proračuna izdvojila 70.000 KM.

- Važno nam je da se umirovljenici osjećaju dobro i da znaju da Općina misli na njih – poručio je Tanović.

Direktor Federalnog zavoda za MIO Halil Subašić izrazio je zadovoljstvo što će umirovljenici s područja ove općine dobiti pomoć.

Podsjetio je da osim Općine Novo Sarajevo, jednokratnu pomoć umirovljenicima pruža desetak općina i gradova, kao što su Konjic, Jablanica, ali i Tuzlanska županija.  
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije