Održan sastanak predstavnika umirovljenika i Vlade Federacije BiH

Radit će se izmjene zakona radi rasta mirovina, stiže jednokratna pomoć, ali i novac za topličko liječenje

storyeditor/2024-09-17/niksic_kraljevic_delic.jpg
18.09.2024.
u 13:35

Nepovoljan odnos broja radnika i umirovljenika, uslijed čega kronično, na mjesečnoj razini, nedostaje sredstava od doprinosa MIO za isplatu mirovna, a koja se onda namiruju iz federalnog proračuna, jedan je od ključnih izazova koji traže rješavanje u sklopu ukupnih ekonomskih reformi u Federaciji BiH, a na tom tragu traže se rješenja i za podizanje standarda umirovljeničke populacije, piše Večernji list BiH.

Važeći zakon

Jučer je o toj temi održan sastanak predstavnika vlasti i umirovljenika pa, iako nije postignut dogovor oko izvanrednog povećanja mirovina, najavljeni su isplata jednokratne pomoći u drugoj polovini listopada, uplata sredstava za topličko liječenje, ali i početak rada na izmjenama i dopunama Zakona o MIO. Federalni premijer Nermin Nikšić poručio je da je, kada spomenu umirovljenike, prvi poriv da treba učiniti sve što se može da se popravi životni standard umirovljeničke populacije. - S tim u vezi želim jasno poručiti kako smo prilikom usvajanja prethodnih izmjena zakona upozoravali na moguće posljedice tog zakona. Tada su u rukovodstvu Udruge procijenili kako im u tom trenutku izmjene zakona omogućavaju najveće povećanje i nisu se obazirali na moguće posljedice. Danas, nažalost, imamo posljedice na koje smo upozoravali. Treba znati, što priznaju i u samoj Udruzi, da je vlada ispunila apsolutno sve što je bila naša obveza prema zakonu. To što trenutačno nije dovoljno, posljedica je loših rješenja u zakonu - naglasio je Nikšić.

Kaže i kako nije baš moguće svake godine mijenjati sustavne zakone poput ovoga jer to proizvodi posljedice na cjelokupan financijski sustav. Vlada je ipak, poručio je, svjesna potrebe umirovljenika, iskazala spremnost za rad na izmjenama zakona, ali to mora biti bez pritiska, ucjena i razdoblja izborne kampanje kada na površinu ispliva neodgovorni populizam. - Nema nikakve dvojbe, i dalje ćemo maksimalno poštovati zakon - ističe Nikšić. Premijer je potvrdio i kako će se, a to je kazao i predstavnicima Udruge, kod svih budućih povećanja, osobito izvanrednih, umjesto linearnog postotnog povećanja zalagati za nominalno linearno povećanje.

- Dakle, umjesto postotnog povećanja koje pravi dodatnu razliku između najveće i najniže mirovine, inzistirat ću na nominalnom povećanju u istom iznosu za sve od najniže do najviše. Tako se neće povećavati razlike, a smatram da je to jedino pravedno rješenje, posebno u odnosu na umirovljenike s nižim iznosom mirovine - kaže Nikšić.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić kazao je nakon sastanka s umirovljenicima da neće biti izvanrednog usklađivanja mirovina jer za to ne postoji zakonsko uporište. Navodi i kako, da bi se dogodilo izvanredno usklađivanje mirovina, proračun ne smije biti u deficitu, a što sada nije slučaj.

Radna skupina

No, potvrdio je kako je dogovoreno formiranje vijeća umirovljenika te da će se raditi na izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Taj se zakon, dodao je, neće mijenjati do izbora jer u suprotnom može doći do kolapsa cijelog sustava, a najavio je i kako će se uspostaviti radna skupina sastavljena od stručnjaka čije će se odluke poštovati.

- Ako oni odluče da trebamo mijenjati neki dio zakona, to ćemo i pokrenuti. Zahtjevi premašuju nadležnosti ministarstava, za bilo kakve izmjene moramo dobiti mišljenje i financijsku procjenu - dodao je Delić. Ono što je dogovoreno je isplata jednokratne pomoći umirovljenicima, dok je za topličko liječenje u ovoj godini planiran milijun, a iduće godine dva milijuna maraka.

Predsjednik Saveza udruga umirovljenika FBiH Redžo Mehić tom je prilikom naglasio kako situacija nije sjajna, ali je ipak postignut određeni dogovor. U tom je kontekstu naveo kako se moraju u obzir uzeti okolnosti kao što su ekonomska i politička situacija, kako u BiH tako i u svijetu. Tom je prilikom potvrdio kako je Vlada ove godine sve uradila kada govorimo o redovitom usklađivanju mirovina. Dodjela jednokratne pomoći, naveo je, očekuje se u drugoj polovini listopada, a o kojem će se iznosu raditi, ostaje za vidjeti. Kada je riječ o najavljenim prosvjedima, treba navesti kako se spominjao 3. listopada ako Vlada ne udovolji zahtjevima umirovljenika, a Mehić je jučer potvrdio kako će o održavanju prosvjeda odlučivati Upravni odbor Saveza udruga umirovljenika FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?