Koje su poruke stranaka

Pred izbore u Mostaru u kampanji križ i Islamski centar, u Sarajevu izdaja države, u Banjoj Luci obračun s Dodikom

Pred izbore u Mostaru u kampanji križ i Islamski centar, u Sarajevu izdaja države, u Banjoj Luci obračun s Dodikom
02.10.2024.
u 08:30
Ne očekuje se promjena trenutačnih partnerstava nakon predstojećih lokalnih izbora i eventualne promjene odnose snaga velikih stranaka
Pogledaj originalni članak

Lokalni izbori, očekivano, skliznuli su u posljednjem tjednu u kolosijek u kojemu su se kao glavni argumenti uglavnom počele upotrebljavati teške, nacionalno obojene teme koje mogu kompenzirati neučinak jednoga dijela političkih razina. Ne treba, međutim, biti neiskren da te teme, čak i ako se ne ističu, nisu duboko u podsvijesti birača, napose u sredinama u kojima nije provedeno etničko čišćenje te nije bilo bitnijeg povratka nakon rata. Zbog toga će u značajnom dijelu sredina i ovi izbori, ipak uz napredak u vrednovanju učinjenog, ponovno biti i svojevrsno prebrojavanje krvnih zrnaca. Zbog toga su izbori u Mostaru pod posebnim povećalom jer u najvećem dijelu zrcale i odnose dviju zajednica u BiH - hrvatske i bošnjačke

Ovaj je grad, s obzirom na sjedište važnih institucija od nacionalnog značaja, posebno važan za Hrvate, ali i za Bošnjake, koji čine nešto manje od polovine stanovništva, dok je pak srpska zajednica s prijeratnog broja pala na deset posto udjela. Kampanja je u ovome gradu, uz sporadične incidente, poput spaljivanja navijačkih transparenata skupine Ultras, što se dogodilo tek tjedan dana prije održavanja lokalnih izbora, počela davno nametanjem nacionalističkih tema i isticanjem što se jednoj od strana ne sviđa kod susjeda. Glavne naglaske udario je lokalni muftija Salem efendija Dedović. On je u jednom od nastupa u lipnju ove godine pozvao bošnjačke stranke na zajedništvo, a kao motiv koji bi ih trebao ujediniti spomenuo je milenijski križ na brdu Hum iznad Mostara. Što je, po njemu, dovoljan razlog da budu na suprotnoj strani. Zajedno. Nasuprot križu. A što je, po njemu, simbol dominacije. Odgovorio mu je s nimalo političke patetike i vrlo jasnom porukom mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić.

Ta kampanja se u najvećem dijelu preslikala i na poruke bošnjačke koalicije koju predvodi lokalni SDA - uz uvjeravanje birača kako je ovaj narod neravnopravan. I to zbog toga što je na čelu grada Hrvat Mario Kordić. A opet su teme nacionalno-vjerske prirode. Izgradnja Islamskoga centra u središtu grada. A onda je sve začinio predsjednik Medžlisa Islamske zajednice i trenutačno ključni čovjek SDA u Mostaru Džafer Alić, koji je otkrio karte pa je nedavno rekao kako su Bošnjaci domaćini, a Hrvati i Srbi podstanari u ovoj zemlji. A vjerojatno smatra kako to treba biti i u Mostaru.

HDZ i druge hrvatske stranke u ovoj kampanji nisu bitnije dizali decibele. Uz tek iznimku da su se vladajući hvalili napravljenim, umivenim, čišćim gradom, koji se gradi i obnavlja, a oporba smatra da je sve sporo. S obzirom na to da se u ovom gradu prvi čovjek bira posredno, jedino što je važno u kompliciranom sustavu izbora s gradske i šest područnih lista svodi se na to hoće li hrvatske i bošnjačke stranke doći do 18 ruku, koliko je dovoljno za njegov izbor. Ovi izbori bit će izazovni u srednjobosanskim općinama Uskoplju, Novom Travniku, Busovači i Jajcu između Hrvata i Bošnjaka. 

Poziv na naoružavanje

Ovaj put bi politička polarizacija između "trojke" i proSDA stranaka mogla pomoći Hrvatima da dođu do pozicije načelnika. Ili pak zadrže tu poziciju u Novom Travniku, kojim je protekle četiri godine upravljao Stjepan Dujo. Vjerojatno najviše izgleda za pobijediti ima zajednička hrvatska kandidatkinja u Jajcu Božana Bilandžija. Hrvati su sebi smanjili izglede za pobijediti u Žepču jer su istaknuli dva kandidata za gradonačelnika nasuprot SDA, koji ima samo jednoga. Najveća bošnjačka stranka SDA iz oporbe kampanju usmjerava na radikaliziranje odnosa, poticanje straha i prijetnji.

Pa tako njezin šef Bakir Izetbegović iz Goražda poziva na naoružavanje poput Srbije i Hrvatske te na posredan način HDZ BiH i SNSD, odnosno čelnike Dragana Čovića i Milorada Dodika, proziva za rovarenje države. Naravno, i predstavnike "trojke" da su takvim "kvislinzima" isporučili državu i državne interese. A da je, jasno, jedino može obraniti SDA. U republičkosrpskom entitetu glavna izborna utakmica vodi se za Banju Luku. Dodik nazoči svim skupovima, čak i lokalne naravi, ove entitetske prijestolnice. Njegovu kandidatu Nikoli Šobotu odgovara što je Jelena Trivić oslabila poziciju Draška Stanivukovića uključivši se u predizbornu kampanju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.