POPULARNA NAMIRNICA

RECEPT DANA Bez njega je jesenska trpeza nezamisliva: Imamo 6 jednostavnih recepata s kiselim kupusom

Foto: Shuitterstock
RECEPT DANA Bez njega je jesenska trpeza nezamisliva: Imamo 6 jednostavnih recepata s kiselim kupusom
17.10.2024.
u 10:49
Fermentacijom se kupus pretvara u pravu probiotičku 'bombu', bogat je vitaminom C i K, poboljšava probavu i pomaže u apsorpciji hranjivih tvari
Pogledaj originalni članak

Počela je sezona kiselog kupusa koji je za mnoge glavni saveznika u jačanju imuniteta i borbi protiv bolesti. Kiseljenje kupusa ili zelja, kako mnogi u našim krajevima još zovu ovo povrće, jedan od najstarijih načina konzerviranja povrća. Fermentacijom se kupus pretvara u pravu probiotičku 'bombu', bogat je vitaminom C i K, poboljšava probavu i pomaže u apsorpciji hranjivih tvari. Osim što je nutritivno vrijedan, kiseli kupus je vrlo zahvalna namirnica jer se u kuhinjo može koristiti na bezbroj načina. Mi smo pronašli šest jednostavnih recepata.

Kiseli kupus s kobasicama: Klasika koja nikad ne dosadi i nikad ne izlazi iz mode. Pripremite kobasice na tavi, a kiseli kupus pirjajte s malo luka i češnjaka. Kada kupus omekša, dodajte kobasice i zajedno kuhajte 10 minuta. Poslužite uz kuhani krumpir. 

Sarma: Neizostavno zimsko jelo u mnogim domovima. Listove kiselog kupusa napunite mješavinom mljevenog mesa, riže i začina. Zamotajte sarme, složite ih u lonac i kuhajte u umaku od rajčice nekoliko sati. Sarma je najbolja nakon što odstoji dan ili dva. 

Kiseli kupus na salatu: Kiseli kupus može poslužiti i kao laganiji obrok, u obliku odlične salate. Pomiješajte ga s naribanom mrkvom, maslinovim uljem i malo soli. Možete dodati i nasjeckani crveni luk te malo papra za dodatnu aromu.

Kiseli kupus s grahom: Tradicionalno zimsko jelo koje grije i zasiti. Grah dinstajte na luku kuhajte dok ne omekša, zatim dodajte pirjani kiseli kupus i sve zajedno prokuhajte. Jelo začinite lovorovim listom i crvenom paprikom.

Pita s kiselim kupusom: Za ovu neobičnu pitu, pirjajte kiseli kupus s lukom i malo paprike. Pripremljeni kupus stavite između dva sloja tijesta i pecite dok ne porumeni. Poslužite toplu uz jogurt ili kiselo vrhnje.

Kiseli kupus s dimljenom slaninom: Na tavi popržite slaninu dok ne postane hrskava. Dodajte kiseli kupus i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekša. Ovo jednostavno jelo savršeno je kao prilog mesnim jelima ili samostalni obrok. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.