Sezona virusa je pred vratima, a osiguravanje dovoljnog unosa nutrijenata odgovornih za zdravlje imunološkog sustava važno je za smanjenje rizika od zaraze. Općenito, najbolje je dobivati nutrijente iz hrane. No, realno, većina ljudi ne zadovoljava svoje potrebe kroz prehranu. Stoga, iako je prelazak na cjelovitu, hranjivu prehranu najbolji način za unos vitamina koji jačaju imunitet, dodaci prehrani mogu pomoći u popunjavanju tih nedostataka dok ulazimo u sezonu prehlada i gripe. Kako biste se zaštitili od gripe ili ublažili prehladu, zdravstveni stručnjaci su za The Healthy podijelili nekoliko vitamina i dodataka prehrani na koje se oslanjaju tijekom sezone virusa.
1. Vitamin C
Iako vitamin C ne može spriječiti prehladu, studija iz 2017. sugerira da je i dalje ključan nutrijent za snažan imunološki sustav.
2. Vitamin D
Mnogi ljudi ne unose dovoljno vitamina D kroz prehranu – nažalost, teško je.Malo je namirnica koje prirodno sadrže vitamin D (iako su masna riba, jaja i gljive dobri izvori), a najbolji način za dobivanje dovoljnih razina vitamina D je putem izlaganja suncu, što može biti izazovno tijekom zimskih mjeseci. Zbog toga uzimanje dodatka vitamina D ima visoko mjesto na popisu mnogih medicinskih stručnjaka.
3. Vitamin E
Vitamin E je snažan antioksidans koji može ojačati funkciju imunološkog sustava. Nedostatak vitamina E je rijedak, pa, kao i s bilo čim drugim, previše može biti štetno. Izvrsni izvori vitamina E uključuju sjemenke i orašaste plodove, tamno lisnato povrće poput špinata i brokule, voće kao što su kivi, rajčica i mango.
4. Cink
Cink je potreban za izgradnju novih stanica imunološkog sustava, a istraživači teoretiziraju da cink može smanjiti težinu i trajanje simptoma virusa (osobito ako ga uzmete unutar 24 sata od pojave simptoma).Nedavna istraživanja čak su otkrila da cink ima pozitivne učinke i potencijalne terapeutske koristi u liječenju Covida, ali potrebno je više istraživanja kako bi se razumjela njegova uloga u borbi protiv virusnih infekcija.
5. Omega-3 masne kiseline
Ovisno o vašoj prehrani – na primjer, ako ne jedete ribu – možda ne unosite dovoljno ovog nutrijenta. Uzimanje dodatka omega-3 masnih kiselina može biti dobro rješenje.
6. Probiotici
Neki od najboljih izvora probiotika u prehrani uključuju kombuchu, kimchi, kefir, kiseli kupus, tempeh, miso, natto i drugu fermentiranu hranu. Probiotici se nalaze u namirnicama bogatim vlaknima, kao što su češnjak, luk, poriluk, banana, jeruzalemska artičoka, ječam, zob, jabuke, kruške, lanene sjemenke, mekinje pšenice i alge.