Biskvitni kolači vraćaju nas u djetinjstvo i imaju hrpu prednosti naspram kremastih. Osim što ih je vrlo jednostavno napraviti, mogu dugo stajati. Super su opcija i za doručak, a možemo ih ponijeti na posao ili klincima zapakirati za veliki odmor, piše Zadovoljna.hr.
Još jedan veliki plus je činjenica da za ovakvu vrstu kolača ne moramo zaprljati cijelu kuhinju, već zdjelu ili dvije.
Jedan takav recept s nama je podijelila food blogerica Tonka iz Splita. Tonka je pripremila posebno sočan biskvitni kolač s riccotom, čokoladom i borovnicama, a njezin recept možete pročitati u nastavku.
Kolač s čokoladom i borovnicama – sastojci:
- 3 jaja
- 170 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 80 g maslaca
- 250 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 40 ml mlijeka
- 250 g ricotte
- Mrvica soli
- 100 g sitno sjeckane čokolade ( ili čokoladnih kapljica)
- 125 g borovnica
Kolač s čokoladom i borovnicama – priprema:
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
- Bjelanjke umutite s malo soli u čvrsti snijeg.
- Posebno izmiksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom (oko pet minuta), pa im dodajte 80 g omekšalog maslaca.
- Miksajte i dalje, pa dodajte ricottu. Sada lagano naizmjenično umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko.
- Na kraju smjesu lagano ujedinite s bjelanjcima.
- Dodajte otprilike pola količine čokolade i borovnica pa samo lagano promiješajte. Izlijte smjesu u kalup koji ste obložili masnim papirom, a na vrh posložite preostalu čokoladu i borovnice.
- Pecite na 180 stupnjeva, oko 40 minuta.
Recept za sočni kolač od borovnica i čokolade s dodatkom ricotte pronašli smo na profilu Tonka, reci ručak, a u nastavku pronađite još ukusnih recepata.