Projekt Emmausa

Spojili smo dvije sestre koje se godinama nisu vidjele, teško je bilo opisati njihovu radost i reakciju

31.08.2016.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Domaća nevladina humanitarna organizacija MFS-EMMAUS pokrenula je prije godinu dana projekt “Usluge u zajednici za osobe treće životne dobi”. Ovim projektom su za sada obuhvaćene 24 osobe s područja općina Doboj Istok i Gračanica, a tendencija im je da se taj broj poveća te da se projekt proširi na Tuzlu, Srebrenicu i Sarajevo. Cilj projekta je da se preventivno djeluje kako bi ove osobe mogle neometano živjeti u vlastitim domovima.

Pomoć potrebitima

“Mi na ovaj način preventivno djelujemo kako ove osobe ne bi kasnije morale ići u prihvatne centre kakav je naš centar ‘Duje’u Doboj Istoku u kojem su trenutačno smještena 404 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija. Za naš centar ‘Duje’ mnogi kažu da je posljednje mjesto nade i utočišta.

Ovakvim otvorenim oblikom zaštite u skladu s osnovnim životnim potrebama mi omogućavamo zdravstvenu njegu teže pokretnim, nepokretnim, teško bolesnim i osobama s invaliditetom, kod kojih je moguće pružiti medicinsku njegu i pratiti potrebe svakog korisnika pojedinačno. Prije svega ljudska pažnja ovim ljudima daje snagu i motiv da se bore sa starošću i bolestima. Spojili smo dvije sestre koje se godinama nisu vidjele. Teško je opisati njihovu radost”, izjavila je Rabija Halilčević, menadžerica projekta.

Tim stručnjaka uključen u ovaj projekt se sastoji od medicinske sestre/tehničara, njegovatelja, fizioterapeuta i volonterke. Tim projekta već dulje vrijeme, uz pružanje osnovnih usluga kućne njege i pomoći u kući, svakodnevno vrši podjelu toplih obroka, prehrambenih paketa, prigodnih darova te pruža savjetodavnu podršku korisnicima.

Ciljevi projekta

Osamdesetpetogodišnjoj Ajiši H. iz Lukavica Rijeke bila je životna želja vidjeti svoju sestru Mejru koja živi u Gračanici jer su dvije sestre, zbog zdravstvenih i financijskih poteškoća, bile spriječene u tome. Mejra je nedavno postala korisnica kućne njege. Emmausov tim se odlučio spojiti dvije sestre koje se nisu vidjele godinama. “Cilj ovog projekta i jest svojim korisnicima promijeniti i uljepšati svakodnevnicu i tako im dati do znanja da nisu sami i zaboravljeni. Zaista, starost može biti lijepa ako netko brine o vama”, kazala je Halilčević. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.